• la capatul lumii-Nikolai Leskov

  La capatul lumii

  Nikolai Leskov este unul din marii clasici ai literaturii ruse, comtemporan cu Dostoievski si Tolstoi, un model de inspiratie spirituala pentru prozatorul Anton Cehov.

  la capatul lumii-Nikolai Leskov

  Proza scurta La capatul lumii surprinde in spiritul stilului rusesc modalitatea dificila de propovaduire misionara a credintei ortodoxe in nordul inghetat al Sibieriei, pentru comunitati a carui stil de viata nu se pliau pe stilul traditional de convertire la ortodoie devenit clasic in Rusia timpurie medievala.

  La capatul lumii este o poveste cadru, in care un arhierul povesteste despre ceea ce i-a schimbat viata si viziunea in tineretea pe cand era episcop asupra ortodoxiei, incepand cu prietenia sa cu un ieromonah mai putin obisnuit cu ale cartilor, dar cu mult mai multa experienta duhovniceasca. Convertirea triburilor  pagane era o responsabilitate grea, de multe ori evitata sau nefacuta cum trebuie. Cum sa le vorbesti unor oameni ai  vesnicilor zapezi despre  postul cu nuci si seminte  pe cand in taiga  carnea de ren si urs e singura sursa de hrana?

  Ca o concluzie nu botezul trupului conteaza, doar cel al sufletului, asa cum povesteste scriitorul in paginile cartii de mai sus.

   

   

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>