• Provocarea deceniului 2020

    Cu totii ne asteptam ca decada 2020-2030 sa ne aduca masini zburatoare, colete aduse in fata usii de drone alimentate de puterea soarelui si primele instastory facute de turistii spatiali pe Luna. Dar nu, ne-am intors la cei 7 ani si acum invatam cum sa ne spalam pe maini.

    In aceste zile crancene regulile nu ar trebuie sa fi noutati si deja obiceiuri ale vietii de zi cu zi, intr-o societate aglomerata, saturata de prea mult, insemnand oameni, bacterii si noxe.

    Sa incepem cu baza-spatiul privat care pur si simplu este invadat la orice ocazie. Cu totii stim cozile la farmacie in care efectiv cel din spate sta lipit de tine, iti sufla practic in ureche si deja stie pe de rost tot ce ai tu pe reteta. Daca sta 1 m in spatele meu oare nu ajungem tot in fata aceluiasi farmacist. Si schema se repeta la banca, si la orice alt ghiseu sau chiar supermarket, unde cursa centimetrilor la coada nu este niciodata castigata. Cum ar fi sa invatatam sa-l respectam pe cel din fata noastra atunci cand suntem la magazin, banca sau farmacie, si sa evitam sa-i suflam in ceafa a nerabdare de fiecare data.

    Spalatul pe maini, curs facut la scoala celor 7 -10 ani de acasa. E simplu, te ridici de la locul de munca, te speli pe maini, mergi la masa. Vii de afara, intrii in baie te speli pe maine si apoi iti vezi de viata. Oo si cati  lucratori ai birourilor de sticla, cu multe diplome la dosar i-am vazut eu ridicand-se de la birou si mergand direct la masa din bucatarie fara sa se spele pe maini;daca v-as daa un numar nu m-ati crede.

    E normal sa nu stai in casa cu hainele de afara, sau cu blugii pe care ai stat in metrou, tramvai sau pe scaunul de la birou. Intrii in casa, iti lasi hainele cu care ai fost afara intr-un cos si intrii in dormitor cu haine de casa. Tin neaparatat sa mentionez ca voi cei care va urcati in pat cu hainele de afara, sau aruncati in pat geaca sau blugii cu care v-ati plimbat 2 magistrale de metrou, reprezentati o specie neclasificata. Nu credeam ca existati, dar v-am vazut in actiune, asa ca nu aveti cum sa va ascundeti.

    Si da faceam asta inainte, dezinfectam clantele usilor, manerul de la geam, de la frigider si telefonul cu mult inainte sa fie mainstrem.  Mii de labe se tin de aceiasi bara de tramvai sau metrou si tu faci acelasi lucru apoi te joci pe smartphone. Oare n-ar trebui si manutele si telefonul sa fie curatate dupa acesta aventura. Eu cred ca da, dar tu?

    Cum facem cu aprovizionarea si cumparaturile. Cum se anunta ploi, viscol sau riscuri epidemiologice se umplu magazinele, carucioarele se indeasa pana la refuz iar casele devin depozite de alimente si bunuri perisabile. Ti-ai facut deja un scenariu si ca in vremurile strachi crezi ca daca te ascunzi in grota vei scapa. Vremurile s-au schimbat. Tu cumperi toate sticlele de alcool sanitar,  100 de oameni raman fara. Ei se pot imbolnavi, si tu dupa ei dupa ce ti se termina stocurile. Poate metoda daneza este cea mai eficienta. Daca cumperi mai mult de o sticla de gel antibacterian platesti de 10 ori pretul, asta pentru a descuraja specula si cumparatul haotic.

    Pe scurt respecta o serie de reguli care iti vor simplifica viata in vremurile astea imprevizibile

    Infographic

    1. Evită transportul public pe distanțe mari și fă-ți cumpărăturile de la magazinul de pe lângă casă.
    2. Nu ieși în public decât dacă chiar trebuie!
    3. Sunt mulți oameni în magazinul ăla din vecini? Așteaptă liniștit afară, pănă se mai golește, la cel puțin 1 metru distanță față de ceilalți;
    4. Când îți alegi produse neambalate, pune-ți neapărat mănușile alea din plastic de la magazin, pe care să nu uiți să le arunci la coș imediat ce termini treaba; așa te ferești de neplăceri și pe tine, și pe alții;
    5. Cumpără doar strictul necesar, magazinele au destulă marfă în depozit și se aprovizionează întruna;
    6. Dacă poți, evită plata cu bani cash; cardul te expune mai puțin la viruși;
    7. Și când pleci, și când revii acasă, spală-te pe mâini cu apă și săpun, câte cel puțin 20 de secunde.
    8. Curăță-ți des telefonul, dar nu cu spirt sau clor care ți se poate strecura printre taste și te lasă fără jucărie, ci cu un șervețel antibacterian.

     

    În acest context, fondatorul BlogalInitiative.ro, Cristian China-Birta, a lansat „Ghidul cumpărătorului în vremurile Corona”, în cadrul inițiativei #AsteaAsaSeFac, prin care îi îndeamnă pe oameni să adopte un comportament responsabil la cumpărături.

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>