• Ziua mondială a arhitecturii 2022

    Cu prilejul Zilei mondiale a arhitecturii, Ordinul Arhitecților din România (OAR) demarează alături de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) proiectul de elaborare a Politicii publice pentru arhitectură a României.

    Anul acesta ziua mondială a arhitecturii are ca temă: arhitectura pentru creșterea calității vieții, și va fi celebrată în București cu o serie de evenimente:

    309353072_5433067906759402_2995473966507665670_n

    -Webinar UIA despre arhitectură pentru creșterea calității vieții cu experți internaționali; evenimentul va avea loc la Școala de la Piscu începând cu ora 16.00 și va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a OAR.

    -la Casa Mincu se va vernisa instalația The Uninvited a Asociației Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS) (ora 19.00)
    -Denise Lobonț va expune proiectul foto Florari (ora 19.00)
    -Denis Nanciu va avea intervenția Fragil (ora 19.00)
    -Pe oar.archi se va lansa concursul de grafică pentru geanta din pânză OAR

     

    THE UNINVITED: Instalație AMAIS
    Accesibilitatea și designul incluziv sunt văzute ca teme paralele cu arhitectura, care se intersectează cu aceasta doar uneori și doar în cazuri speciale, de obicei la sfârșitul proiectului, fără să fie parte în mod obișnuit din procesul de proiectare. Mediul construit nu se potrivește acelora dintre noi care suntem dincolo de norme și standarde, făcându-ne să fim invizibili în societate. Instalația interactivă The Uninvited ne ajută să reflectăm la ce înseamnă să fii nepotrivit, exclus, neintegrat, diferit. Găsirea răspunsului pentru a trăi împreună în societate începe prin inițierea unui dialog comun cu cât mai multe părți interesate – chiar și cu cele care în prezent sunt aproape invizibile pentru arhitecți sau alți factori de decizie.

    FLORARI-Expoziție Denise Lobonț
    Proiectul „Florari”, conceput în anul 2020, documentează spațiul pieței de Flori de pe Calea Rahovei, un loc esențial pentru patrimoniul cultural al Bucureștiului, unul din putinele spații din cartierul Uranus scăpat de sistematizarea anilor ’80.

    Sub pretextul îmbunătățirii condițiilor de trai ale vânzătorilor, construcțiile florarilor au fost demolate, dar îmbunătățirile au întârziat să apară. În locul spațiilor inițiale de vânzare, florarii au fost nevoiți să recurgă la metode alternative de protecție împotriva intemperiilor precum umbrele sau parasolare care stau mereu sub semnul provizoriului. Seria de fotografii prezentate in aceasta expoziție folosește materialul bannerului electoral sau al prelatei anti-vânt ca support pentru fotografii. Dintr-un material conceput pentru mesaje sau evenimente provizorii, devine element de protecție împotriva pierderii patrimoniului cultural.

    FRAGIL-Intervenție Denis Nanciu
    Expoziția se deschide cu intervenția lui Denis Nanciu. Lucrarea „Fragil” este un simbol al eternității, trecerea timpului nu schimbă forma si aspectul fragil al elementelor florale. Natura este evocată constant reprezentând în același timp inocență, fragilitate și speranță.

    Concurs de grafică pentru geanta din pânză OAR:
    Concursul se lansează pe data de 3 octombrie pe site-ul https://oar.archi/ și urmărește să traducă tema Zilei mondiale a arhitecturii – arhitectura pentru creșterea calității vieții – într-un mesaj vizual care să însoțească un obiect comun și foarte util cum este geanta din pânză.

    Parteneri ai evenimentului:

    Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA)

    Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS)

    Grădina OAR

    Școala de la Piscu

    Anuala de Arhitectură București 2022

     

     

     

     

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>