• Lansarea cărții „Arta Monumentală Socialistă în România și Republica Moldova”

    Asociația B.A.C.U. (Birou pentru Artă și Cercetare Urbană ne  invită  la evenimentul de lansare a ghidului/cărții „Arta Monumentală Socialistă în România și Republica Moldova”, co-finanțat de AFCN.
    398580069_735999928569983_8292386512585821362_n
    Lansarea are loc pe 14 noiembrie, la ora 13.00, la Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române, pe Calea Griviței 21, București. Proiectul editorial face parte din cercetarea aprofundată desfășurată pe parcursul anilor 2013-2023 pe teritoriul celor două țări, și nu numai, și din Programul „Socialist Modernism”, inițiate de B.A.C.U. în 2013 cu scopul protejării patrimoniului modernist construit în perioada 1955-1989/91. Demersul este axat pe revitalizarea și conservarea clădirilor și a formelor de artă din fostul bloc socialist (Europa Centrală, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală) incluzând România, Republica Moldova și alte regiuni. În 2014 a fost iniţiat subprogramul „Soc Monumental Art” cu scopul identificării și protejării formelor de artă plastică integrate în arhitectura modernist-socialistă.
    În acești ani, membrii B.A.C.U. au întreprins activități de cercetare, identificare, monitorizare, protejare și includere în inventarul asociației a obiectivelor modernist-socialiste, cu intenția de a le clasa ulterior pe cele mai valoroase și de a le include pe lista monumentelor istorice.
    Asociația B.A.C.U. urmărește să atragă atenția asupra unicității și valorii monumentelor arhitecturale modernist-socialiste şi a formelor de artă plastică, precum și să le claseze ca monumente istorice pentru a le proteja. Chiar dacă unele sunt teoretic protejate de stat, ele se află totuși într-o stare avansată de degradare sau au fost reabilitate inadecvat.
    Evenimentul va fi și prilejul de a lansa Ghidul/Cartea „Arta monumentală mocialistă în România și Republica Moldova”, destinat cercetării acestui patrimoniu. În același timp. Acest efort al B.A.C.U. pune în lumină doar o mică parte, de circa 121 de creații, din vastul inventar al subprogramului „Soc Monumental Art”.

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>