Astrofest cel mai mare Festival de Astronomie și Explorare Spațială din România, va avea loc de ziua mondială a Astronomiei, când Luna este în preajma fazei de Primul Pătrar – 18 mai.
Ce aduce nou #astrofest2024 :
• Pe ALPHA MINI, o roboțică simpatică și inteligentă, care învața acum intensiv limba română pentru a deveni coprezentatoarea evenimentului.
• ASTROFOTOGRAFIE – cei mai importanți fotografi români îți vor dezvălui din secretele lor și poți pleca acasă cu planeta sau nebuloasa preferată.
• Lansarea oficială a proiectului Bucharest Henge și premierea celor mai bune fotografii realizate. În jurul solstițiului de vară și al solstițiului de iarnă, din anumite zone ale Bucureștiului, poți surprinde apusuri și răsărituri spectaculoase. Nu sunt necesare aparate profesionale. Chiar și cu un telefon mobil poți avea poze de colecție. Sectorul 6 al Capitalei face primii pași în domeniul turismului astronomic. În fiecare an, pe 17 aprilie și pe 24 august, pe Podul Grozăvești poate fi admirat un apus de Soare asemănător cu răsăritul de la Marea Neagră. De două ori pe an, Soarele apune fix în același loc, adică la același azimut (285), aproximativ la ora 19:55. Datele sunt determinate la distanță egală de Solstițiul de Vară”, iar ora este extrem de importantă: pentru doar câteva minute puteți rata fenomenul, spune Cătălin Beldea, astronomy editor al revistei Știință&Tehnică, care a și realizat primele fotografii demonstrative. Vă invităm pe 17 aprilie2024 , ora 19.55, să realizați poze pe Podul Grozăvești din București, dar și în alte zone din Sectorul 6 și să le trimiteți la concursul Bucharest Henge 2024 pe adresa contact@stiintasitehnica.com pana la data de 30 aprilie 2024.
• OBSERVAȚII ASTRONOMICE – cu cele mai mari telescoape din România și publicul va fi ghidat pe toată durata evenimentului, dacă vremea va fi favorabilă, atât pentru observații solare, cât și observații de noapte.
• CONFERINȚE – Se micșorează Luna? Cum ne apărăm pământul de asteroizi? Există viață în univers? Odiseea spațială 2024
• EXPOZIȚII – printre multe gadgeturi și o Luna LED gonflabilă cu un diametru de 3 metri.
• ATELIERE INTERACTIVE dedicate celor mari și mici
• ROBOȚI * PROIECTOARE INTERACTIVE* REALITATE VIRTUALĂ * CONCERTE *
Ajuns la a X-a ediție Astrofest by Știință&Tehnică oferă o întâlnire exclusivă cu Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut roman, prezentată de prof. Alexandru Mironov, cel mai cunoscut scriitor și realizator de emisiuni radio TV de popularizare a științelor din România.
Astrofest este gândit pe zone de activități, pentru ca publicul să poată interacționa direct cu cercetătorii și să asiste la demonstrații de tehnologie, expoziții, observații astronomice, experimente de astrofizică sau prezentări științifice.
Leave a comment