• Ce este un smart-traveller

    Calatorul istet vara se gandeste  la vacanta de iarna. E simplu. E ca atunci cand vrei sa-ti pregatesti singur cina si iti dai seama ca iti lipsesc ingredientele necesare. Mergi la magazin si vezi ca tocmai sosul tau basilico preferat nu mai este la raft. Asa ca tot cheful de joaca din bucataria s-a cam terminat? Asa e si cand calatoresti. Totul se face a la carte.

    Un nou cuvant la moda printre pasionatii de calatorii este cel de smart-traveller. Termenul defineste calatorul pregatit, care cunoaste zona pe care trebuie explorata. A citit despre situatia politico-sociala a regiunii, cunaoste geografia foarte bine, este informat din punct de vedere istorice la zi cu diversitatea de cutume. Are un bagaj cu ce-i trebuie, cunoaste adrese importante acolo unde merge, si intotdeauna are cu el planul B si C.  Mai mult smart-traveller a invatat cateva cuvinte si expresii in imba statului in care calatoreste. Iar un ghid de conversatie este bine de avut la purtator.

    Pentru mine un smart traveller e un tip destept care se descurca bine la fata locului, dar care face lucrurile asa cum trebuie inainte si dupa calatorie.  Smart travelller este calatorul informat, organizat, pregatit sa faca situatiilor neprevazute. Pregatirea vine odata cu organizarea  si planificarea din timp a calatoriei. Conform zicalei romanesti iarna iti faci car, iar vara sanie, o vorba plina de intelepciune  ce se aplica in orice domeniu al vietii, este un sfat milenar pentru vremuri moderne, de care orice aventurier planetar ar trebui sa tina cont.

    Un om calculat nu i-a decizii pe ultimul moment. Eu nu ma situez in nici o extrema: sunt undeva la mijloc. Nu fac parte din categoria celora care isi rezerva in februarie concediul la mare  din luna iulie pentru a beneficia de oferta, si nici nu ma las pe ultima suta de metrii.

    Am un prieten, fost coleg de facultate si blogger de turism care din vara stie ca iarna o sa mearga in Dublin. Verifica tarife, se joaca cu tarifele, si asteapta cu sufletul la gura afisarea orarului de iarna.

    In Romania trendul general e axat pe calatorie si concediu vara. Iarna e cumva scoasa din discutie, avandu-se in vedere destinatii pitoresti pentru copii: vizita in Stockholm, Oslo, sau Helsinki ( evenimente de genul coborarii lui Mos Craciun cu sania in marile orase scandinave),  plimbarea renii in Laponia la Casa lui Mos Craciun, patinaj in Rovaniemi (capitala Laponiei din  Finlanda), dar si sarbatorirea povestii de iarna cu Minnie si Micky  din Parcul Disneyland Paris.

    Insa un calator destept, care bineinteles nu este presat de copii care vor sa se joace cu printesele Disney , poate  alege iarna o destinatie calduroasam sau  catusi de cat calaie. De exemplu vara se afiseaza bilete de avion ieftine Roma  si oferte la bilete avion  catre Napoli. sa nu se imaginam ca in Roma si Napoli iarna facem plaja, dar nici nu sunt mormanele de zapada care sperie populatie. Pentru locuitorii acestor orase  iadul alb se rezuma la cativa centimetrii de zapada. Iarna are farmecul ei in viata Cetatii Eterne. Am un ghid turistic al Italiei cumparat acum cativa ani de zile cand am fost in Roma pe timp de vara (cam cald). E prezentata iarna in Roma atat de frumos si de pitoresc, cu targuri, concerte, spectacole pentru copii, teatru de papusi si o sarbatoare de Revelion de toata splendoarea in Piazza di Spagna. Climatic e mai placata  sedere in Napoli. In Roma bate un vant rece, avand in vedere proximatitatea fata de mare. Dar in nici un caz nu ai nevoie de ghete imblanite.

    16062014ro

     

    Foto: lansare oferta zbor orar de iarna

    Sursa: blueairweb.ro

     

    Poate ti se pare ciudat sa te gandesti de pe acum la ce o sa faci de Craciun, dar planificarea face parte din strategia oamenilor de succes. In strainatate amenii isi achizitioneaza din timp vacantele, si isi rezerva cu cateva luni ianinte bilete de avion, pentru prinde cele mai bune tarife, si locurile dorite.

    Cum suna ideea sa-ti alegi din timp ce o sa mananci in avion?  Poti alege ce iti doresti sa mananci pe timpul zborului fie atunci cand cumperi biletul de avion, fie ulterior, prin adaugarea serviciului la  ticketul de zbor. De exemplu din Romania compania aeriana Blue Air ofera seviciul de planificare meniu  denumit sugestiv Blue Bistro  ce ofera optiunea de a alege din cele 6 meniuri  pentru mic dejun sau pranz cu pana la 14 ore inaintea zborului. De mentionat ca in prezent acest serviciu este disponibil la cursele cu plecare din/catre Bucuresti si Sibiu, si doar pentru zboruri operate regulat de Blue Air. Si ca sa va faceti o idee dintre bunatatile pe care le puteti servii la inaltime sunt: clatite umplute cu sunca si cascava, omleta cu crema de branza si maslin, orez basmati cu ghimbir, salata de varza rosie cu rucola si fulgi de parmezan,  salata de rucola cu rosii cherry si fulgi de parmezan, briose, prajitura cu fructe.
    meal5

    Foto: meniu vegetarian pentru pranz

    Sursa: blueairweb.ro

     

    Cand vine vorba de smart-travelling trebuie avut in vedere avantajul economic de a calatorii cu o companie low-cost comparativ cu cele de linie.  Trebuiesc liminate acele stereotipuri legate de companiile low-cost. De exemplu la Blue Air ca tot aici am dat exemplul cu serviciul de meniu, sunt si alte servicii de mentionat: check-in online, lounge, serviciu transfer.

    Despre serviciu de lounge si protocol. Pe scurt este un spatiu exclusiv clientilor Blue Air in care se afla un mini-bar, spatiu pentru fumatori, computere cu acces la internet, televizizoare cu posturi nationale si internationale, fax si copiator, ziare si reviste nationale si internationale.  Situatia la zi a zborurilor este anuntata si sunt afisate sosirile si plecarile pe monitoare speciale. De asemenea sunt si facilitati pentru persoane cu mobilitati reduse (lift, toalete, asistenta). Acest serviciu extra de lounge este taxabil cu 20 euro de persoana. Momentat acest serviciul este disponibil doar pentru plecarile din Bucuresti -Otopeni.

    Un alt serviciu optional este si achizitionarea unui transfer cu autocarul Din Constanta si Brasov catre Bucuresti catre aeroportul Henry Coanda si invers,  Asta in situatia cand veniti direct de acasa in Bucuresti, e vara, sau va intoarceti din calatorie, si exista riscul unor intarzieri cu transportul in comun (vara tot timpul trenurile au intarziere). Dar un calator smart isi ia intotdeauna o marja de timp.

    In concluzie un smart-traveller planifica, alege, cauta, gaseste, descopera, si arata prin fotografii surprinzatoare cu o lume filtrata de  propria sa lentila.

    Tu esti un smart-traveller ?

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

  • Mari Branescu says:Reply
    August 15, 2014 at 8:02 pm

    interesant. este important sa economisim bani.