Petrecem ore zilnic in fata calculatorului si a laptopului, si nu ne dam seama cum trece timpul. Sau mie asa mi se intampla. Fie vara sie iarna, cititul inbox-ului de pe e-mail, verificarea mesajelor pe Facebook, postarea de poze din vacanta, si discutiile pe Skype cu prietenii de peste mari si tari au devenit parte unui stil de viata.
Pe timp de vara laptopul are nevoie de o ingrijire speciala. Bateria este mult mai sensibila la caldura. Dupa 2 ore de mers continuu se incalzeste, iar la 40 de grade cand ajunge in Bucuresti, coolerul procesorului abia raceste, si asftel pe spatele laptopului sau pe unitate centrala putem face cu usurinta o omleta.
In fiecare vara laptopul se ingreuneaza , se incalzeste, si respira greu sub apasarea mercurului din termometru; am senzatia de deja vu ca iar o sa am parte de surprize si o sa se blocheze cand imi este lumea mai draga, adica atunci cand scriu si sunt la pagina 50 si documentul se inchide automat si ma rog sa se activeze autosave.
La temperaturi extreme (cald sau rece) par mici dezechilibre la componente calculatoare ca hard-diskuri, placi video, SSD-uri, unitati optice, coolere procesor, routere wireless, tastatura, sau boxe. cel mai de seama strajer este cooler procesor care face ca toata treaba sa se faca la o temperatura optima, si calculatorul sa nu se supra-incalzeasca.
OEM Cooler LGA 775
Sursa foto: abdcomputer.ro
Eletricele si electrocasnicele au nevoie de un interval de temperatura standard pentru buna functionare a componentelor interne. Vara laptopul se supra-inclazeste si merge mai greu, iar bateria se slabeste datorita socului termic. De aceea intr-o camera in care merge continuu un PC sau un laptop este nevoie de climatizare, aer conditionat sau un ventilator. Motorasul care raceste face tot ce poate, dar nimeni nu poate crea super-laptopul care sa mearga 3 ore in desert, pentru ca pe timp de canicula asa se simte vara.
In rest sunt aceleasi reguli ca in restul anului: curatarea tastaturii (de preferat sa nu mancam la calculator caci tastatura nu e colector de firmituri); stergerea ecranului cu o solutie speciala. Conteaza si partea de software, asa ca trebuie sa avem grija la programele instalate: un laptop sau un PC sanatos trebuie sa ruleze si programe bune si sigure. Pentru a evita blocarea trebuie sa deschidem maxim doua ferestre odata: daca stam pe Facebook, avem un clip deschis pe Youtube, si mai scriem un email la care avem deja doua atasamente, e clar, memoria masinariei are de suferit, iar viata bateriei se scurge treptat. De mentionat ar si sa nu obosim placa video cu jocuri. Viata e prea frumoasa pentru a construi palate virtuale
Leave a comment