La Dâmbovița Delivery vorbim despre râu ca element de legătură – între cartiere, între oameni, între idei. Despre Dâmbovița ca arteră verde a Bucureștiului, un spațiu public vibrant în care oamenii se pot bucura de apă, de faună, floră și de comunitate. În weekendul 16-18 septembrie, pe segmentul de râu Timpuri Noi – Mihai Bravu, recucerim apa cu sporturi nautice și animăm strada cu peste 30 de spectacole, ateliere și activități culturale și sportive pentru cei mari și cei mici.
Veți avea ocazia să vă plimbați cu bărci ori caiace pe râul Dâmbovița, să admirați artă stradală in the making, să participați la sesiuni de yoga pe insule plutitoare și să vă bucurați de râu și poveștile sale, fără zumzetul mașinilor.
Cei mai curioși dintre voi veți descoperi păsările care își petrec timpul pe Dambovița și importanța lor pentru ecosistemul fluvial, veți avea ocazia să participați la activități și spectacole despre ecologie și sustenabilitate, la discuții despre poezie și literatura românească contemporană și să ascultați poveștile Bucureștiului de pe vremuri, relatate chiar de seniorii orașului.
Pentru cei dintre voi care preferați mișcarea și adrenalina, puteți participa la curse cu trotinete, să vă dați cu placa de skateboard sau să vă jucați baschet pe terenurile amenajate pe stradă.
De altfel, vor exista workshop-uri și ateliere de sketching, olărit și apropiere comunitară, spectacole de foc și proiecte de artă colaborativă Nod Design Lab, la care vor putea participa atât copiii, cât și adulții.
Iar pentru a vă încânta și a imortaliza momentul într-un cadru optimist, vom monta pontoane, organiza trasee cu bărcile între zona Unirii până aproape de podul de la Mihai Bravu și vom amenaja Podului Abatorului în ton cu acest eveniment manifest al Dâmboviței.
Acestea sunt doar o parte dintre activitățile pentru a ne reconecta cu râul prin evenimentul manifest Dâmbovița Delivery, la care vă invităm să participați în perioada 16-18 septembrie, în zona Timpuri Noi – Mihai Bravu.
Această ediție a Dâmbovița Delivery este organizat de către Nod Makerspace, Fundația Cărturești și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul Expo Arte. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, face parte din Săptămâna Europeană a Dezvoltării Durabile.
Partener principal: Ordinul Arhitecților din România, prin timbrul de arhitectură, o taxă parafiscală în valoare de 0,05% din investițiile din construcții, alocată organizațiilor profesionale pentru promovarea arhitecturii ca act de cultură de interes public.
Eveniment susținut de Primăria Municipiului București, ARCUB și CulturEd, în cadrul proiectului ”Străzi Deschise – București, promenadă urbană” 2022.
Asociația Nod Makerspace este o organizație înființată în 2016, ce are ca obiectiv susținerea și stimularea profesioniștilor din arhitectură, arte decorative și arte aplicate, meșteșuguri, design, modă, prin resursele pe care le pune la dispoziție. Scopul pe termen lung al asociației este crearea de oportunități pentru îmbunătățirea nivelului de trai local și global și închegarea unei comunități puternice de creativi.
Nod Makerspace este primul spațiu creativ de mari dimensiuni din România, un exemplu de bune practici de transformare a unei hale industriale din Industria Bumbacului. Scopul său este de a stimula și de a dezvolta industriile creative, diseminarea culturii makerspace, închegarea unei comunități puternice, care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții în oraș.
Nod Design Lab este divizia de creație, design și arhitectură a Nod Makerspace.
Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a luat naștere în 2010 la inițiativa multiplului campion european, mondial și olimpic la kaiac-canoe, Ivan Patzaichin, și a arhitectului Teodor Frolu. Susține protejarea diversității culturale şi naturale a zonelor cu ape din România, promovarea patrimoniului hidrografic românesc, a profilului cultural și natural local, practicarea mișcării în aer liber și a unui stil de viață sănătos. Dezvoltă programe de antreprenoriat social ancorate în activități de consultare publică pentru a identifica direcțiile de dezvoltare potrivite pentru comunitățile cărora li se adresează.
Promovând practicarea sporturilor pe apă și transformarea râului într-o oază din inima marelui oraș, în care vizitatorii își pot petrece tihnit serile de vară, Asociația propune valorificarea inteligentă și creativă a râului Dâmbovița, care are potențialul de a deveni o diagonală verde ce reactivează zone urbane neutilizate și ale cărei maluri pot contribui la creșterea calității vieții și la reinventarea spațiului urban în acord cu nevoile locuitorilor. Prin campania Apele Unite ale României, proiectul Dâmbovița Smart River și activările Rowmania organizate în jurul Dâmboviței, Asociația susține importanța strategică a râului interior pentru o metropolă și modurile prin care acesta ajută orașul să devină unul inteligent și durabil.
Fundația Cărturești dezvoltă proiecte culturale și educaționale care contribuie la creșterea calității vieții urbane și încurajează cetățenii să participe activ la dezvoltarea sustenabilă a orașelor.
Fundația organizează evenimentul Street Delivery care se desfășoară anual în zece orașe ale țării. Evenimentul-manifest, inițiat în 2006 împreună cu Ordinul Arhitecților din România, revendică strada pentru pietoni și testează metode alternative de valorificare a spațiului public prin proiecte de artă urbană, arhitectura, inițiative civice și de mediu.
Începând cu anul 2020, Fundația Cărturești sprijină inițiativele locale de tip River Delivery care au ca scop accesibilizarea râurilor urbane și reconversia lor în artere culturale.
Leave a comment