• Fii in forma prin dans

    Dansul este o arta a  trupului si a spiritului. Pe langa o forma de exprimare a trairilor interioare si a echilibrului, dansul te ajuta sa te mentii in forma in aceste vremuri cand a fi sedantar a devenit o parte a unui stil clasic de viata.

    Nu ne-am nascut sa stam pe scaun. Munca a devenit  statica. Petrecem mult timp in fata calculatorului si in timpul liber. Citim ziarele  online, facem cumparaturi de pe magazine virtuale. Cumva trebuie sa iesim din starea de amorteala, si sa facem sport. Iar unul dintre cele mai frumoase modalitati de a face sport este sa dansa. Dansul nu se adreseaza strict femeilor. In dansurile de societate, dar si cele folcorice/traditionale este nevoie de doi. Asa ca dansul poate fi invatat la singular, dar si in cuplu.

    Studiile au demonstrat ca dansul arde calorii putand fi considerat un sport cate te mentine in forma, si ajuta la reducerea grasimii corporale si tonifierea muschilor.

    Eu am facut cateva ore de dans in liceu (tango, si vals usor). Apoi in facultate in cadrul cursurilor de educatie fizica. Recunosc ca in clasele 1-12 nu am fost printre elevii silitori la materia educatie fizica. Pur si simplu dupa 5 ore de stat pe scaun la cursuri mi se parea cam mult sa ma pui sa alerg 5 ture de ture de teren pe mersul piticului, mersul uriasului, si alte exercitii care te consumau brusc de energie.  De fiecare data imi rasuceam glezna, si aveam febra musculara. Lipsea moderatia.

    Cand am intrat in facultate ni s-a spus ca materia educatie fizica este optionala. Un coleg mai atlet din fire ma intreaba daca vreau sa ma inscriu la cursul de educatie fizica ca au cursuri interesante.  Am mers la salile de sport ale Universitatii Bucuresti (la demisolul Facultatii de Drept) si am vazut optiunile: fitness, judo, sah, dans, etc. Si el a ales sala de forta /fitness iar eu orele de dans.

    Spun cu sinceritate ca am fost ambele semestre un elev constiincios, am mers la toate orele, o sedinta tinad 120 de  minute inclusiv pauza intre sesiuni. In fiecare vineri de la orele 10-12 eram prezenta la ora de educatie fizica cu multa daruire. Eram cativa de la mine din specializare care nu isi dreau ora de sport. Penru ei era o pierere de timp multi dintre ei motivand  nebifarea orei de educatie fizica,  ca asa nu au avut niciodata vreo tangenta cu sportul.  Si atunci am inteles secretul. Ca fiecare dintre noi suntem sti muati de ceva diferit, ca unora le plac sporturile antrenante performand mai bine in grupuri, altora cele singulare, in care face jocul cum vrea el.  Fiecare are ritmul sau, si isi atinge potentialul intr-un mod unic i, iar prin dans il gasisem pe al meu: ritm si punct e pornire care o viata activa.

    O scoala faimoasa de cursuri de dans in Bucuresti  este Soft Steps, insemand pasi moi, calzi, adica nu te hurduca nimeni, si nu obosesti pana iti piere vlaga. In asta consta frumusetea dansului. Spre deosebire de epuizantele  ore de educatie fizica din scoala generala cand eram practic supusa la eforturi fizice care nu-mi provocau nici o placere fizica, in dans totul  incepe cu pasi mici, usor timizi la inceput, apoi mai indrazneti. Am putea compara dansul cu actul indragostirii, si al dragostei: contact vizual, atingere, punct culminant, si atingerea delicata din final.

    1382817_746802765345700_40459832_n

    La cursuri am facut pasi de vals usor, vals vienez, tango, cha-cha, salsa. Am descoperit ca imi place valsul vienez , insa mi-ar placea sa urmez niste cursuri de samba  pentru ca imi par mai antrenante. Si dansul ajuta la slabit, iar samba e un dans a carui miscari a inspirat zumba-tehnica de aerobic si dans.

    Scoala de dans Soft steps e o loc in care multe generatii de mici dansatori s-au format, aparand inclusiv si la televizor. Soft Steps organizeaza cursuri de dans pentru copii, adulti, cat si pentru seniori. Indiferent de varsta trebuie sa redescoperim ca viata e frumoasa.

     

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>