• Joaca de-a arhitectura

    Perioada adolescentei, acel mountagne russe al emotiilor.  Anii de liceu au fost cei mai incarcati 4 ani din viata. Din cele 7 zile ale saptamanii, 5 erau doar studiu si cercetare prin carti. Mai des ma vedeau la fata doamnele de la biblioteca municipala, decat membrii familiei.

    cover-pt-site-011-768x433

     

     

    Distractia era doar in weekend, putinele ore ramase dupa terminarea referatelor si celorlalte corvoade intelectuale, numite teme. Si cum asteptam vara, acele ore cand ma puteam interconecta cu natura. Imi placea sa stau in livada si sa citesc la umbra deasa a frunzelor. Uneori cand ploaia statea deoparte de tinutul nostru, ma aventuram intr-o scurta drumetie pe dealurile dinprejur sau in rezervatia forestiera din apropiere. Noptile de vara erau petrecute impreuna cu prietenii la gradini de vara, discoteci, sau pe ascuns prin baruri. Aveam nevoie de nebunia verilor, pentru a putea innota cu succes prin oceanul numit scoala. De doua ori sa fi fost la film in acesti ani, din care imi amintesc Ocean’s Twelve prin 2005, genul heist movie, fiind printre preferatele mele.

    Asa in timpul saptamanii nu prea aveam timp.  Tin minte ca prin liceu am fost la cursul de la muzica de la Palatul Copiilor. Eu cu o mini-orga, o colega isi etala frumusetea corzilor vocale. Ideea de venise la orele de muzica, cand invataseram niste miscari ale degetelor pe pian.  Dar am renuntat repede. Pentru un liceu teoretico-elitist nu prea aveai timp de activitati extra-curiculare din sfera artisticului.

    Eu consider ca in timpul anilor de liceu copii ar trebui lasati sa fie mai creativi, antreprenori, inovatori, nu obligati sa-si bata capul cu o masa prea mare de informatie, ce in curand va devenii inutila. Sper ca timpurile sa rezolve acesta lipsa din invatamantul romanesc.

    Salut cu respect initiativele celor care au curajul de a scoate copii din concretul plictisului scolaricesc. Asa sunt tinerii de la Asociatia De-a Arhitectura, au pusdegetul pe practica, pentru ca o idee fara a fi pusa in practica, e doar un gand.

    Deschid ochii elevilor si tinerilor pentru a vedea frumusetea cladirilor ce-i inconjoara. Stilul de viata si sanatatea mintala este conectata cu ambianta urbanista a unui loc. Cunosti mai multe locuri, mai multe oportunitati sa eviti plictiseala.

    Asociatia De-a Arhitectura a lansat anul trecut proiectul Urban Up!, desfasurat in perioada aprilie – decembrie 2017. In cadrul acestuia au avut loc 54 de ateliere gratuite pentru liceeni,in 7 orase din tara (Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Sibiu, Timisoara), bazate pe discutii ghidate, discutii pe imagini, activitati creative, jocuri de rol, explorari si analize urbane. Toate acestea au fost dedicate grupei de varsta  15-18 ani și au fost implementate de 26 de facilitatori (arhitecti, urbanisti, antropologi şs ingineri), beneficiind de participarea a 1025 liceeni.

    Participantii au apreciat faptul ca li s-au propus provoaări care pleaca de la experienta lor de locuitori ai orasului, dar si ca au întalnit arhitecti și urbanisti care sa ii inspire in parcursul lor de formare. Rezultatele proiectului şi ale chestionarului de evaluare pot fi accesate aici: http://www.de-a-arhitectura.ro/jurnal-urban-up/

    Cu acest articol am acceptat provocarea de a sustine Urban Up!, un proiect initiat de Asociatia De-a Arhitectura, care le ofera elevilor de liceu o buna oportunitate de a-și cunoaște orașul. Proiectul a fost derulat in anul 2017 in cadrul programului „Impreuna cu Lidl pentru un viitor mai bun”. Totodata, pot fi organizate ateliere si in 2018, fie in licee, in saptamana Scoala Altfel, fie ca activitati ale Clubului De-A Arhitectura. Detalii gasiti pe http://www.de-a-arhitectura.ro.

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>