• Legume proaspete acasa

    Cu totii ne dorim legume proaspete acasa. Daca traiesti intr-un bloc de apartament, cel mult reusesti sa cultivi niste plante aromatice gen patrunjel si cimbrisor in balcon si cam atat. Eu am crescut la tara, si stiam de la bunici si parinti ca cea mai buna rosie este cea crescuta la tine in gradina. Cu bucurie asteptam luna august sa mananc rosii din gradina noastra: nici prea mici, nici prea mari, zemoase, coapte si dulci. Nu asteptam sa fie puse feliate pe masa: pur si simplu rupeam fructul (rosia in esenta este un fruct), il spalam si-l mancam ca gustare intre mese. Rosiile sunt in topul legumelor/fructelor mele preferate.

    Am crescut mare si plecata la studii prin orase mi-am at seama ca imi era dor de gustul de acasa. Rosiile importate in luna aprilie din serele vestice nu au gust de rosie. Mananci, dar parca nu au gust. Si am aflat odata de la o conferinta sustinuta de doamna Olivia Steer despre importana de a manca alimente crescute pe pamantul din care esti nascut. Nu neaparat fix din satul meu, dar sa fie cat mai aproape de locul nasterii. Sa mananci fructe de sezon, adica strugurii toamna, si nu primavara adusi din Chile, migdale romanesti, rosii  coapte in amurgul verii in gradinile de tara. Spunea doamna Steer ca sunt oameni care plecati in strainatate isi  dojenesc dorul de tara prin consumul de produse autentice; e practic acelasi aliment, insa totul produs pe pamant vine cu o anumita energie  a locului, in care organismul tau se regaseste. O sa pareti surpinsi insa romanii stabilii in SUA au in frigidere apa plata si minerala imbuteliata in Romania. Prin hrana si apa ne reconectam la pamantul stramosesc.  E un concept usor filozofico-spiritual, pe care multi nu il inteleg,  considerandu-l usor mistic, insa cu multa insemnatate  in cazul in care ai crescut la tara.

    Si cred din aceasta filozofie de viata s-a nascut o afacere de familie numita legumeproaspeteacasa; acum locuitorii din Bucuresti si Targoviste pot sa-si comande online, dar si telefonic,  legume, fructe, branzeturi, si paine de casa, totul cu livrare gratuita in fata usii de la serviciu sau de acasa.

    Si pentru ca le-am rasfot site-ul o sa pun mai jos, si am vazut ca au in galeria lor de poze, instantanee din modul lor de viata, mai jos inserez si eu  cateva poze din gradina bunicii,  paisaje surpinse in vara torida  de anul trecut;  bunicii mei  cultiva si crest plante , si ingrijesc capacii din livada intr-un mod cat mai sanatos, fara interventii chimice:

    Neamt_Fecioru_AnaFlorina_Culturadevarza Foto 1: Cultura de varza

     

    Neamt_Fecioru_AnaFlorina_Porumb

    Foto 2: Lanuri de porumb

     

    ardei

     

    Foto 3: Cultura de ardei

     

    Nu mai suntem singuri de ce mancam, peste tot sunt interdictii, nimic nu mai este sigur, si totul dauneaza. Dorinta oamenilor de manca sanatos este debusolata de stiri, descoperiri, si ipoteze stiintifice care mai decare mai nastrusnice. Untul pana acum blamat, devine brusc sanatos. Slanina a fost pusa la perete, si buna de aruncat, acum este recomandata tuturor, bineinteles in cantitati moderate. Rosiile sunt si nu prea rosii, maslinele sunt innegrite articifial, de parca nu am putea sa le cumparam doar pe cele verzi ca sa scapam de-o grija,  paine are tot felul de aditivi, fructele sunt injectate. Intrebarea ce vine de aici: Si noi ce mai mancam? Mancam tot ce ne place, dar cat mai proaspat, sanatos, si din locuri sigure.

    Despre conceptul legumeproaspeteacasa

    Pentru ca tot mai multi oameni din Bucuresti se ingrijoreaza asupra surselor legumelor, fructelor, si cerealelor, a pericolului hibridizarii si a alimentelor modificate genetic, o familie a venit cu o solutie. Legume si fructe netratate, branzeturi, si paine ce casa, toate preparate la inceput pentru ei si pentru copilul lor, apoi oferind si altora din bunataturile produse la ei acasa. S-a format o comunitate de oameni si producatori care respecta pamantul, natura, si produsele naturale.  Asa ca locuitorii urbei bucurestene pot avea pe masa legume si fructe sanatoase, livrate la usa in  mod gratuit.

    Aflati mai multe despre ei pe situl http://www.legumeproaspeteacasa.com

    si  pe pagina de Facebook: facebook.com/legumeproaspeteacasa

     

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>