Acest tip de promovare a unor produse si servicii l-as putea denumi chiar marketing expozitional, pe scurt promovare prin participarea la diverse expozitii si targuri cu expunere nationala si internationala.
Expozitiile si targurile reprezinta un spatiu extrem de important pentru dezvoltarea afacerilor, cat si pentru formare. De ce pentru formare? Am mers la targuri de turism din primul an de facultate. Prima editie a fost si cea mai impresionanta pentru mine. Multa lume, multe standuri, reprezentati din multe tari: ambasade consulate, agentii de turism. Insa putine standuri reusesc sa devina memorabile. Si cele atrageau atentie erau standurile ce promovau o anumita tara sau regiune in cadrul targului de turism. Am luat multe brosuri cu informatii care m-au ajutat in redactarea diverselor proiecte de la facultate.
Insa ramanand la scopul initial al acestor targuri, atentia este atrasa de matarialele expuse pe standuri expozitionale cu brosuri, cataloage si pliante. Grecia e frumoasa, insa are o parte continentala si una insulara. Dintre insule mai toata lumea stie de cele populare gen Thasos, Creta, Corfu, insa ce facem cu cele mai puti populare in randul romanilor precum Lesbos, Skiatos, sau Evia. Iar promovam se face ca atare, punandu-se accent pe destinatiile mai putin cunoscute. Asfel la capitolul promovare prin manifestari expozitionale Grecia primeste nota 10 din partea mea. Eu cred ca un plus o reprezinta calitatea materialelor promotionale, caz in care reprezentantii oficiilor de turism din Grecia intotdeauna exceleaza.
Stand expozitional din pexi-glass
Sursa foto: visionexposystems.com
Din punctul meu de vedere daca ai participat la numeroasele editii ale Targului de Turism al Romaniei si nu te-ai promovat vizual prin bannere roll up sau steaguri personalizate e posibil ca lumea deja sa te fi uitat. Des sa intampla sa fie aglomerat, si pui si simplu cu harta evenimentului in mana, si nu reusesti sa gasesti standul la care doresti sa ajungi. De asta conteaza intr-un eveniment de acest tip locatia, pozitionarea, marimea standului, culoarea, dar si amplasarea startegica a unor materiale expozitionale.
Banner roll up
Sursa foto: visionexposystems.com
Mai conteaza si activitatea din jurul standului. Oamenii sa fie zambitori, sociabili, antrenati in discutii. Dintre toata standurile vizitate atat la TTR cat si la Targurile de turism organizate la Palatul Parlamentului (de mai bine de doi ani acest targ nu se mai organizeaza) cele mai bine reprezentate tari au fost in ordinea prezentata de mine: Grecia, Turcia, Cipru, Italia, Indonezia. Plusurile au fost: oamenii, zambetul lor, standul care atragea atentia, materialele promotionale, muzica traditionala, si atmosfera practic desprinsa din locatia prezentata.
Steag publicitar vela
Sursa foto: visionexposystems.com
La astfel de evenimente merge de minune muzica traditionala, eventual mici spectacole de dans. Bineinteles sa fie permisa fotografierea, iar eu personal as sugera ca organizatorii targului de turism sa ofera intrare libera bloggerilor. Momentan stiu ca primesc invitatii doar bloggerii de travel renumiti. Nu stiu cum se face in alte tari, dar eu sunt de parare ca e o idee buna sa fie acceptati o varietate de bloggeri: de marketing&Pr, culinari, generalisti. Bloggeri vin, fac poze, iau interviuri organizatorilor, oamenilor de la stand, si publica aceste materiale pe blog si retele de social media. In acest fel atat organizatorii cat si participantii la targ primesc o mai mare expunere in fata audientei, iar toata lumea are de castigat.
Care au fost targurile de profil care v-au impresionat cel mai mult?
Leave a comment