• #roundTripRomania

    Ce ar trebui sa viziteze un american cand vine in Romania pentru prima data?

    La inceasta intrebare toti cu mic cu mare au punctat cele mai cunoscute atractii ale Romaniei: Palatul Parlamentului,Castelul Bran, cetatea Poienari, Castelul Corvinilor, fortificatiile sasesti,  cetatea Sighisoarei, bisericile pictate ale Bucovinei, bisericile de lemn din Maramures, Delta Dunarii. Orice destinatie turistica are nevoie de obiective devenite simboluri, pentru o mai buna intiparire a imaginii Romaniei in lume. Cumva prin aceste locatii Romania sa intre in top of the mind cand este vorba de circuite istorico-culturale in Europa.

    La intrebarea: Ce ar trebui sa viziteze un american cand vine in Romania pentru prima data?;  eu as dori sa creez un circuit turistic prin care sa spargem miturile despre Romania. Deseori destinatiie turistice sunt invaluite intr-un aer necunoscut plin de particule de stereotipuri. Eu propun sa oferim strainilor o imagine mai autentica, si mai realista.

    Romania este un taram ce a lansat in lume controverse.  Eu vreau sa sparg aceste stereotipuri despre Romania , si sa arat lumii tara mea asa cum este. Cand spui Romania, in SUA oamenilor le vin trei lucruri in minte (in situatia in care au auzit de aceasta, si stiu aproximativ pe ce continent, si cam unde in partea asta de lume este localizata):

    – comunism-URSS

    -Dracula

    -Transilvania

    Desi suntem prezentati ca un popor slavic al Europei de Est , suntem slavi si nu prea. Desi unele guri se falesc cu mostenirea romana, nici latini nu prea suntem. Istoria are intotdeauna doua capete: depinde in ce tabara esti situat, si ce educatie ai primit. Cand e vorba despre istorie eu cred ca dupa absolvirea scolii trebuie sa uiti totul: si sa inveti trecutul asa cum il simti in prezent.

    Cum orice circuit incepe in capitala, punctul de start al expeditiei de redescoperire al Romaniei ar trebuie sa fie Bucurestiul; pe langa arhi-cunoscute hot-spot-uri ale orasului: Casa Poporului si  centrul vechi, as face oprire la Palatul Mogosoaia, la Delta Vacaresti (locatia manastirii Vacaresti demolada de ateii comunisti pentru a construi un parc de agrement).

    Apoi as merge spre litoral aratandu-le locuri care si unora dintre noi le sunt straine: gura Portitei, faleza Costinesti-Olimp, Enisala, muntii Macin. Apoi spre Focul viu si vulcanii noroiosi din Buzau. Drumul continua spre Moldova cu  oprire la Mausoleu de la Marasesti,  cramele din Cotnari, vizita la castelul Miclauseni. Neaparat inoptari la conacul Polituzu din satul Maxut, sau la Hanul Ancutei din Neamt.  In judetul Neamt as face oprire la Cetate, la osuarul din subsolul manastirii Neamt ca sa le amintim de finalul inevitabil al vietii, si apoi la Muzeul Culturii Cucuteni care demonstreaza ca noi sunte buricul Europei.  Apoi continuam cu vestitele bijuterii pictate ale Bucovinei, explicatii despre incondeierea oualelor, trecem pasul spre Maramures, unde le aratam un simbol al culturii noastre milenare: credinta in viata de dincolo, aspect filozofic ce se trage din vremea dacilor exemplificata edificator la cimitirul Sapanta. Noua nu ne este frica de moarte, ci radem de ea, caci  o alta viata mai buna ne asteapta dincolo. Asa faceau dacii: plangeau cand se nastea un copil, si sarbatoreau cand murea un om.

    Si parca i-as arata si Apusenii cu frumetile in calcar. Neaparat cetetea Sarmisegetuza,  biserica paleo-crestin de la Densus, si castelul Corvinilor.  As merge spre Sighisoara la cetate, si la Casa Vlad Dracu, ca sa-i satisfac setea de mister. Apoi m-as indrepta spre Harghita, cu valea Muresului, defileul de la Toplita, Gheorgheni cu castelul Lazarea, Lacul Rosu, si cheile Bicazului. Apoi as cobori incet spre Brasov cu cetatile Rasnov, Castelul Bran, spre Trasfagarasan, Balea, Vidraru, cetatea Poenari, si apoi spre Drobeta unde un stop pentru o plimbare pe cazanele Dunarii, si o sesiune foto cu chipul marelui rege Burebista sunt un must-do.

    Si stiu ca suna greu dar in zona de sud a judetului Dolj-Calafat apele au format delte in care vietuiesc pasari, vidre, fiind o zona spectaculoasa, putin cunoscuta turistilor. La Bucuresti i-as arata Manastirea Snagov si i-as spune cu sinceritate ca Vlad Tepes nu a fost ingropat aici, si de fapt la Comana. Si l-as plimba si intr-acolo, ca sa-i ofer alta surpriza. De fapt nimeni nu stie unde odihneste trupul voievodului, existand zvonuri cum ca ar fi fost inmormantat in secret in Napoli. La plecare putin mister, si un semn de intrebare e binevenit. Sa-l facem curios, si prin el, si pe altii.

    10460209_1429264254014439_2154084225244411619_n

    Despre #roundTripRomania

    Pentru  a face cunoscute frumusetile tarii, un grup de oameni cu initiativa pentru schimbare au pus la cale circuitul turistic roundtripromania,   cu  o durata de 2 saptamani, avand ca protagonisti un turist american si un calator membru turistClub Romania.

    Circuitul incepe la Bucuresti, continua spre Mamaia si Delta (Murighiol, Dunavat). Apoi traseul continua spre regiunea istorica a Moldovei romanesti cu Targu Neamt-Piatra Neamt-Bicaz spre Transilvania, si Maramures. De aici se viziteaza Botiza, Sapanta, Cuj-Napoca, Alba Iulia, Hunedoara, Sibiu. Se continua drumul  pe Transalpina-Ranca-Horezu-Curtea de Arges, apoi spre Transfagarasan cu Balea Lac pana la cetatea Sighisoara. De aici traseul coboara spre Brasov-Sinaia si in final se ajunge la punctul de plecare.

    Excursia incepand de astazi 1 iulie pana in ziua de 14, va fi ilustrata pe blogul campaniei, si pe retelele social media asociate proiectului:

    pe facebook: https://www.facebook.com/roundtripromania.turistclub.ro

    si instagram: http://instagram.com/turistclub

    #roundTripRomania este un eveniment organizat de agenţia de turism TuristClub.ro, în colaborare cu Kooperativa 2.0

    Voi ce credeti ca  trebui sa viziteze un american cand vine pentru prima data  in Romania?

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>