Rowmania Fest vine cu o noua editie si pentru 2014 la Tulcea pentru a sarbatori cum se cuvine Delta Dunarii. Sarbatoarea vine ca un model de constientizare a Romaniei ca o destinatie de exceptie pentru turismul responsabil, precum eco-turismul, dar si promovarea Deltei Dunarii pe plan national si international, ca regiune pentru practicarea unui turism in grija pentru natura si comunitate.
Ce inseamna pentru noi Delta Dunarii in prezent ?
Delta Dunarii declarata Rezervatie Naturala a Biosferei are o suprafata de 5800 kmp fiind divizata in sase regiuni: portiunea de delta dintre bratele Dunarii Chilia, Sulina si Sfantu Gheorghe , complexul Razim-Sinoe, sectorul maritim al Dunarii dintre orasele Tulcea si Galati, zona Isaceea-Tulcea, lacurile sarate Murighiol-Plopu, si zona de coasta a Marii Negre dintre Delta Dunarii si Razim-Sinoe.
De ce este faimoasa regiunea Deltei Dunarii?
– este cea mai bine conservata zona umeda a Romaniei;
– reprezinta o forma de relief intr-o continua evolutie;
– face parte din Reteaua Internationala a Biosferei fiind declarata zona umeda de importanta internatioanala aflata pe lista zonelor de patrimoniu protejat UNESCO;
-faimoasa datorita stufului -ce formeaza cel mai mare zona compacta de din lume
-padurile din Caraorman si Letea trazeaza limita nordica a vegetatiei mediteraneene: de exemplu liana periploca (periploca graeca)
– multitudinea de ecosisteme data de flora si fauna diversa: plante acvatice, precum nufarul alb si galben, castan de apa; animale rare: nurca europeana, vidra;
-Delta Dunarii este considerata raiul pasarilor: cormoranul mare, pelicanul cret, gasca cu gatul rosu, pasarea Ibis, rata salbatic, lopatarul, egreta mare, barza, lebada.
-vara Delta devine cea mai mare colonie de pelicani europeni
Delta Dunarii reprezinta un model cultural unic:
-cultural prin pescarii , biserica din Chilia Veche, farul din Sulina, farul din Sfantu Gheorghe, cimitirul din Sulina, moara de vant din localitatea C.A.Rosseti;
Delta Dunarii are un model cultural unic datorita prezentei comunitatii lipovenesti imbinata cu cea romaneasca si ucrainiana; cu totii am vazut macar la televizorcasele lipovenesti contruite dupa un tipar unic, avand de culoare albastra, fiind construite din lemn, lut si stuf. Acest modelul cultural este centrat pe stransa comuniune cu natura si credinta in Dumnezeu, si pastrarea traditiilor (vezi costumul traditinal alb cu albastru purtat de sarbatori).
Pentru a putea dezvolta Delta Dunarii din punct de vedere economic intr-o directie durabila cheia o au oamenii: atat localnici cat si turistii. Putem evita un turism de masa printr-un turism responsabil, eco-turism, turism rural.
Ce inseamna eco-turism? O forma respnsabila, verde, in care oamenii calatoresc cu un impact cat mai redus asupra naturii cat si asupra comunitatiii.
Pentru a promova turismul verde si ecoturismul Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 organizează la Tulcea a patra ediţie a RowmaniaFest sau Festivalul International al Barcilor cu Vasle.
Anul acesta Festivalul Rowmania Fest se doreste a fi mai interactiv la aceasta editie. Organizatorii anunta agenda evenimentului intre 29 si 31 august punctand urmatoarele activitati:
-ateliere pentru copii;
-quest-adventure: concurs de exploarare a orasului cu indicii sub forma unor intrebari pe biletele;
-demonstrații de SUP – Stand Up Paddling
– intreceri de vasle in canotea pe Dunare și pe lacul Ciuperca, intre echipe formate din pescarii din localitatile din Delta
-concerte live, expoziții de fotografie pe Faleza si la Teatrul Jean Bart,
-proiecții de film în aer liber la Piața Civica,-
-dezbateri pe tema dezvoltării durabile a Deltei și comunitatilor din judetul Tulcea
-un targ cu mestesugari
– defilare pe cai
– expozitii de fotografie
Gazda evenimentului va fi si anul acesta Ivan Patzaichin, ambasador al ecoturismului romanesc, dar si al Deltei Dunarii in lumea intreaga.
In plus in cadrul festivalului va avea loc si competitia nationala sportiva ajunsa la a doua editie: Delta Rowmania Triathlon, ce va avea loc pe 31 august. Detalii si inscrieri pe site: deltatriathlon.ro
Cine ajunge in Tulcea vasla sus!
Leave a comment