• Simplitate in bucatarie

    Keep it simple, este dictonul vieţii în bucătarie, o filozofie optimistă,  promovată de acest lider spiritual al aromelor şi gusturilor de pretutindeni, un guru al oalelor: Jamie Oliver.

    Personalitatea Jamie Oliver a aparut ca o necesitate pentru a rezolva o problema: alimentaţia defectuasă-un flagel al lumii moderne, şi ignoranţa oamenilor cu privire la mâncatul sănătos, totul ambalat cu repeziciune într-un secol al vitezei, şi într-o lume tot timpul pe grabă.

    N-am timp, este motivul adesea invocat pentru cafeaua turnată pe gât in drum spre serviciu, pentru mesele sărite de dimineaţă, şi ne iartă cumva gogoşile coapte în ulei refolisit de 10 ori si fast-food-ul  înfulecat cu poftă, ce aminteşte de fălcile de carne pe care le înghit fără a gândi leii în savană.

    Progresul industrial şi tehnologic a făcut lumea să se transforme într-un atom turbat, în care particulele sunt într-o continuă competiţie intre ele, uitand că se învârt mereu în jurul aceluiaşi nucleu. Civilizaţie nu înseamnă tehnologie absolută, şi o utilizare echilibrată in beneficiul omului.

    Pe Jamie l-am descoperit privind emisunile culinare pe care le găzduia, show-uri redifuzate de TVR2 acum mulţi ani de zile. Pe atunci era un visător, împrăştiat, ce jongla cu condimentele în bucătărie, ca un acrobat cu mingile pe scenă, si făcea un spectacol de minune. Mai dădea foc la tigaie, dar acesta e farmecul în bucătarie. Timpul a trecut, Jamie Oliver a devenit o şcoală, un curent motivaţional în bucătărie; Jamie a scris cărti, a publicat articole, si-a deschis un restaurant, a deveni un model internaţional al bunului gust. A pus si bazele Food Day, sarbatorită cu veselie şi delicii peste tot în lume.

    Pe scurt care este folozofia lui Jamie:

    -sa gătim cât mai des;

    -să ne invităm familia şi prietenii, şi să gătim împreună

    -a găti nu este o corvoadă, e o astfel de distracţie, aşa ca să punem de un cooking party

    -simplitate, dar şi diversitate

    -raţionalitate în bucătărie.

    Treaba cu raţionalitatea tine mai mult de inventivitate. Epuizarea resurselor este o problemă stringentă  a generaţiei contemporane, posibil si a generaţiilor ce or sa vină: pescuit intensiv, utilizarea iraţională a apei, vânat iresponsabil, toate au la baza instinctul primitiv al omului, acum ori niciodată.

    Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.

    economiseste cu Jamie-Oliver

    Studiile de piaţă au arătat ca se aruncă anual mii de tone de mâncare în lume, iar România nu e prea economă.  Să pregătim  oala cu borş de 5 lei, doar ca să fie, nu e tocmai cea mai inspirată idee. Cumpărăm, gătit , si mâncăm atât cât avem nevoie, e un ideal, uşor de atins.

    Eu mă străduiesc: iau lista cu mine la cumpărături,  gătesc porţii mici, iar seara prefer să visez la tarta cu fructe de a doua zi, în loc să-mi burduşesc stomacul ca să nu mai pot să dorm.

    Voi cum economisiţi în bucătărie?

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>