Pasi mici pentru un viitor verde
Responsabilitatea unui mediu curat si sanatos sta in vointa fiecaruia dintre noi. Dezvoltare durabila inseamna un echilibru intre dezvoltare economica si pastrarea parametrilor climatici in limitele normale. Desi exploatarea resurselor naturale inseamna multi bani acum, o sa insemne bani mai putin in viitor. Pamantul nu este al nostruu ci al urmasilor nostrii, fiind de datoria noastra sa-l dam mai departe curat si sanatos. Eforturile individuale adunate vor duce la o schimbare comuna. Daca fiecare dintre noi face o serie de schimbari in bine, atunci viitorul nostru va fi nespus de verde si de frumos.
Ce fac eu pentru un viitor mai verde pentru mine, dar si pentru cei ce o sa vina? Pasi marunti ai schimbarii, care in timp vor devenii mari. Obiceiurile bune se transmit repede, asa ca pentru inspiratie am selectat mai jos cateva schimbari pe care le-am facut, usoare de aplicat in viata de zi cu zi.
1. O prima schimbare la indemana oricui este colectarea selectiva a deseurilor. Acasa sau afara regulile privind respectarea colectarii selective trebuiesc respectate. Ajunse in pubela care trebuie hartia si cartonul vor fi reciclate corespunzator, si vom avea papetarie eco-din materiae reciclate, fara a mai fi nevoie in a sacrifa copaci in numee hartiei nou si parfumate.
2. Reducerea consumului de plastic prin mici schimbari in stilul de viata. Renuntarea la pungile de plastic si utilizarea sacosilor de panza reutilizabile. Cercetatorii au descoperit ca si pungile de plastic biodegradabile elimina substantele toxice pentru mediul inconjurator. Asa ca sacosa de panza reutilizabila este o solutie fiabila pe termen lung. Eu am cutie mare cu sacose de panza pe care le folosesc fie la cumparaturi, sau pentru transportul unor carti. Atunci cand cumparam fructe sau legume putem folosi pungi reutilizabile fara sa mai cumparam din piata sau din magazin-eu a gasit astfel de pungi in cam toate marile hipermarketuri si supermarketuri din tara, sunt intotdeana la vanzare la raionul de dructe si legume Daca oprim cererea de plastic atunci va scadea si productia si implicit oferta. Pentru zilele cand explorez natura, am gasit un inlocuitor de succes pentru sticlele de plastic: varianta din silicon, mai usoara, care poate fi luata oriunde, si cand e golita se pliaza usor si nu ocupa mult loc in rucsac.
3.Periuta de dinti uzuala poate fi inlocuita cu succes de o perie electrica, capetele fiind mai durabile sau o varianta vintage periutele din lemn in bambus. mai jos este o poza cu periuta mea de dinti din bambus.
4. Scoaterea din priza a electrocasnicelor pe care nu le folosim, masina de spalat, tv. si dezactivarea routerul wi-fi pe timp de noapte. Reducem costul energiei electrice si eliminam din cantitatea emisa de radiatii. Putem trai fara smartphonul conectat la internet macar cand dormim. Sa lasam noutatile sa ne surprinda dimineata.
5.Folosirea unor masini cu motoare eco, sau masini hybrid pentru a reduce procentul de noxe din mediul inconjurator.
6. Reducerea consumului de hartie prin alegerea platii online a facturilor, reducerea materialelor printate pe cat posibil, sa nu risipim hartia daca nu este necesar.
7. Folosirea recipientelor reincarcabile pentru condimente. Eu folosesc o rasnita pentru sare reincarcabila, dar si o sticla pentru sosul de soia. Dar si produsele cosmetice lasa cel mai mult plastic in viata noastra. Optiuni pentru a reduce cosul de gunoi sunt betisoarele de urechi din bambus, sau sticlele de parfum cu optiunea de refil.
9. Vine Craciunul iar beculetele luminoase invadeaza orasul. Becurile led nu genereaza aceiasi caldura ca si becurile obisnite, deci consuma mai putina energie electrica, dar au si o durata de viata mai lunga. Asa ca eu am ales instalatiile led.
10. Fara tacamuri de unica folosinta din plastic. pentru iesirile in natura sau picnic am ales tacamuri din tambus, usoare si biodegradabile, ca in poza de mai jos.
Acțiunile noastre au un impact semnificativ asupra planetei, dar tine de noi și de felul în care alegem sa traim daca aceste acțiuni vor avea un efect pozitiv asupra mediului și vor contribui la crearea unui viitor sustenabil. Fiecare dintre noi poate face mici actiuni pentru un stil de viață sustenabil, dar impreuna suntem mai puternici si doar asa putem crea un viitor nelimitat de verde.
Pe aceasta cale va invit sa impartasiti micile schimbari sustenabile din voastra, ce ati vrea sa schimbati, ce ati schimbat, ce puteti schimba si ce nu. Orice sfat este bineveni, invatand fiecare unii de la altii. Daca prepari in casa sapun sau sampon solid evitand astfel adunarea de recipente de plastic, uite asta este o actiune sustenabila, desi poate nu ai fi crezut la prima vedere.
Pentru ca impreuna putem construi lucruri magice, tot impreuna cu fiecare gest pe care il facem, putem crea un loc mai curat, mai frumos si mai sustenabil pentru noi si pentru generatiile viitoare. Asta crede și E.ON România, care prin campania ‚,WE has no limits’’, ne indeamna pe fiecare dintre noi sa constientizam puterea comunitatii și a actiunilor noastre de zi cu zi asupra planetei. Pentru că doar împreuna putem schimba felul in care consumam resursele si doar impreuna putem crea un viitor nelimitat de verde.
Care sunt micile schimbari pe care sunteti dispusi sa le faceti pentru un viitor nelimitat de verde?
Leave a comment