• Ai 10 motive sa iubesti ziua de luni

  In fiecare duminica, subiectul zilei pe Facebook este lunea; peretii se umplu de poze ce ilustreaza pisici somnoroase, iepurasi pufosi care molfaie, ursi care hibernaza, foci mustacioase, si vidre neastamparate, toti si toate asteptand, sau nu, lunea.

  I-hate-Mondays-Tuesdays-Wednesdays-Thursdays-and-half-of-Friday

   

  Beware yourself, monday is coming sau Maine iar e luni, incepe iar o noua saptamana, si o intreaga insiruire de nemultumiri da startul unei duminici deprimante, in care mase de oameni se plang de ceea ce o sa vina, de inevitabilul fata de care ei nu pot face nimic.

  Celebrul personaj Garfield se alatura si el miscarii haideti sa detestam ziua de luni. Si e trendy si cool, sa faci parte virtual din grupul asta social conectat la o ura abstracta, asupra unei zile, create doar de noi, pentru ca de fapt lunea nu exista, cum nu exista nici ceas, secunde, luni, sau saptamani, ci doar o relatie relativa intre noi si timp.

  Asa ca daca nu ar exista lunea, as exista o zi de marti mai lunga, o miercure mai plictisitoare, un joi stresant, o vinere relaxanta, o sambata faina, si o duminica letargica. Si pentru ca ziua de luni nu o sa mai fie, o sa incepem sa uram martea.

  1) Lunea marcheaza inceputul unei noi saptamani, demararea unui proiect, poate te decizi sa faci si tu o schimbare in bine, si uite ai o zi in care sa dai startul lucrurilor sa mearga.

  2) O groaza de evenimente faine care s-au intamplat lunea: De exemplu de astazi 19 octombrie de deschide noul pod de la Agigea (judetul Constanta) ce face legatura intre portul constantean si autostrada Soarelui.

  3) Te intorci la munca. Daca asta te face sa te smoricai, afla ca sunt oameni care nu au un loc de munca, si poate si-ar dori, si pentru ei lunea este o oarecare alta zi, la fel de incordata ca miercuri si vineri. Si smiorcaiala nu e un semn ca Lunea nu te place, ci iti arata ca nu iti place ceea ce faci. Si asta nu are nici o legatura cu calendarul, si doar cu tine.

  4) Incepe scoala, si spune multumesc pentru asta. Sunt zeci de comunitati izolate in tara asta, si in lume, unde copii petrec minute in sir asteptand sa se incalzeasca clasa de la soba cu lemne (lemne de foc aduse chiar de de ei), copii care merg km intregi pe jos, se trezesc la 5 dimineata, doar ca sa mearga la scoala.

  5) Invata ceva nou in fiecare saptamana. Si pot incepe de luni. Sapatamna asta invata italiana, saptamana viitoare descopera istoria tarii in care traiesti, si poate peste doua saptamani descoperi pas cu pas secretele bucatariei indiene.

  6) Citeste o carte. De luni, ai 7 zile, in care timp de 30 minute esti gata sa devorezi cateva pagini: beletristica, stiinta, arta, istorie, gastronomie. Si pentru ca tot ai amanat pana acum, lunea e cel mai bun motiv sa te pui cu burta pe carte.

  7) Pentru ca ziua asta sa fie mai interactiva, fa-o cap de lista. Tot ce n-ai reusit sa faci pana diminica, sa faci din ziua de luni, punctul in care sa iti organizezi to ce vrei sa faci saptamana care vine.

  8) Suna un prieten, care poate le fel de plictisit de ziua de luni, si de toate corvoadele sociale la care este supus, va fi incantat sa iti asculte vocea, si poate ii ridici moralul cu cateva glume incurajatoare. Fii tu cel care da startul unei saptamani faine.

  9) Poti fi tu cel care i-a initiativa, trezeste grupul la viata, vine cu intamplari haioase din weekend si cu buna dispozitie. Un lider nu e cel care da ordine, si distribuie activitati, si totodata cel care trezeste grupurile adormite la viata.

  10) Muncesti mai putin, nu esti presat, stresul e redus. Cam in 90% din locuri, lunea incep proiectele, asa ca  nu te streseaza cu vreun lucru care trebuie facut. Termenele limita sunt de obicei la sfarsit de saptamana, asa ca poti desemna lunea ca ziua in care socializezii cel mai mult la scoala, la munca, sau oriunde te prinde timpul.

  Am citit pe un blog numit self-inspiration despre un concept numit social heredity-mostenire sociala. Adopti orice concept care iti flutura prin jur ca propria ta fllozofie, ceva ce toata lumea stie, a experimentat, ai simtit si tu odata, si daca nu ai simtit, de ce nu ai fii si tu ca toti ceilalti. Un fel de spirit de turma, doar ca la nivel metafizic.

  Nu ne place lunea, nu pentru ca #mondaysucks, ca tot sunt la moda hastag-urile si rom-engleza, ci uram ceea ce facem in timpul zilei, si ceea ce ni se intampla. Pentru a evita confruntarea dintre ce trebuie si ce ne place, si intre datorie si dorinta, extrapolam concretul la ceva abstract, si gata dam vina pe absolut pentru ceaa ce se intampla; aglomeratie din trafic, coada la cafea, lipsa cheful de munca, toate blameaza ziua de luni, pentru ca e mai simplu sa dai vina pe ceva care nu poate sa-ti dea ca raspuns o palma.

  Oamenii activi nu se lasa incetiniti de iluzii, si de filozofii partinitoare. Garfield e totusi un motan gras, lenes, care petrece mult timp pe canapea uitandu-se la televizor, plangandu-se in fiecare saptamana de ziua de luni. Ai vrea tu sa fii in locul lui?

   

   

   

   

   

   

   

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>