Consumul excesiv, poluarea, crestrea excesiva a numarului de deseuri produse anual fac mai mult rau planetei decat ne-am imagina. Consumi-arunci, a devenit un act comun, o rutina, a carui impact adesea nu-l analizam. Adesea muncim prea mult pentru a achiziona alimente sau obiecte, pe care ajungem sa le arucam mult mai devreme, motivand o uzura superficiala: design depasit, am camparat mai mult decat pot consuma, m-am plictisit de acelasi produs sau aliment.
De tinut minte ca atunci cand aruncam mancare, aruncam de fapt bani.
Am facut o trecere in revista a celor mai cunoscute aplicatii pentru a reduce risipa alimentara, factor indirect al poluarii si incalzirii globale.
1. Cea mai faina e Karma. Intrii in aplicatie, selectezi produsele care iti plac, apoi mergi sa-ti ridici cosul de cumparaturi la pret redus. Principiul este simplu: retailerii precum restaurante, cafenele, magazine pun la vanzare prouduse care fie se apropie de data de expirate, fructe si legume care trebuiesc consumate rapid, patiserie si dulciuri care se consuma proasptete care nu pot fi lasate pe maine. Karma este un start-ul suedez care s-a dezvoltat in Marea Britanie si Franta, dar comunitatea se deschide spre lume. Si tu poti aduce karma in orasul tau. Facii parte din Karmunity, devii ambasador al miscarii ZERO food waste, pentru a crea o generatie care nu mai arunca alimentele. Ca ambasador devii un buzzer pentru cumunitatea ta, ajuti si infomezi pe altii, moderezi o cumunitate, aduci noi locatii care sa-si comercializeze produsele pe karma, cresti comunitatea prin prin aducerea de noi membrii, fiind remunerat pentru fiecare activitate.
2. Olio-avand deviza share more, wase less. este o aplicație pentru distribuirea alimentelor, care are ca scop reducerea risipei alimentare. Face acest lucru prin conectarea celor cu alimente excedentare celor care au nevoie sau doresc să consume astfel de alimente. Alimentele pot fi in stare cruda sau gata preparare,, conectand magazine, supermarkete, cofetarii, vecini. Intri in aplicatie, faci schimb, sau cumpari la pret redus, dar nu mai arunci. Principiul este simplu: intrii in aplicatie, faci o poza produsului, adaugi o scurta descriere si gata e online; totul gratuit, utilizatorii putand vota calitatea produsului si a experienteo in general; desi aplicatia este disponibila doar pentru Marea Britanie, echipa din spatele Olio dorste a devenii cat mai mare, de ce nu in toata lumea.
3.Too Good To Go este aplicatia disponibila in cele mai utilizate limbi europene, precum franceza, engleza sau spaniola. Conform site-ului risipa alimentara duce la cresterea efectului de sera. Daca risipa alimentara ar fi o tara, ar reprezenta un poluator de top. Diferenta sta in cosul surpriza, continand produse care nu au fost vandute in ziua respectiva; acestea reprezinta produse proaspete care nu pot fi vandute in zilele ce urmeaza: meniul zilei, produsele proaspete de patiserie. De pe 20 aprilie , Too Good To Go a lansat provocarea #21joursantigaspi, adica 21 de zile fara risipa alimentara. Calendarul si provocarile sunt disponibile pe grupul “Entraide et Conseils pour lutter contre le gaspillage alimentaire” https://www.facebook.com/groups/433807133970653/ (sfaturi pentru oprirea risipei alimentare) , iar pe blog-ul To Good To Go si pe retele de socializare sunt posatte idei ce inspira comunitatea prin retete, podcasturi; de exemplu cum poti refolosi in bucatarie painea uscata, saum poti pregati in casa solutia de curatat vase.
4.RESQ CLUB are ca motto: lave no meal behind.; principiul de functionare este acelasi; restaurante, cafenele si bacanii posteaza in aplicatie anunturi cu produse si peparate culinare la pret redus de 50%. Povestea a inceput in Finlanda si a prins radacini in Suedia, Polonia, Germania. Daca vrei si tu aplicatia la tine in oras pe site-ul oficial se afla pagina: propose a city, astfel poti aduce reducerile in orasul tau.
am mai descoperit serie de aplicatii care momentan sunt dezvoltate doar pentru a acoperi Franta, dar poate ajung si pe la noi.
5. PHENIX. 40 de tone de mancare sunt aruncate la fiecare secunda in lume. Alimentele atat de pretioase sunt aruncate devening gunoi. Phenix un start-up francez a inceput ca legautura intre companii si asociatii, atunci cand produsele alimentare si non-alimentare aproape de afii aruncate erau redistrubuite. Apoi s-au reorentiat catre consumatorul casnic. Practic phenix are o retea de partneri, care poate fi accesata de pe aplicatie, fiecare utilizator putand achizitiona la un un pret mai mic produse nevandute. alegi cosul de produse apoi mergi la magazin sa redici ce ai cumparat. Momenta aplicatia acopera doar spatiile comerciale din Franta
Leave a comment