Asociația Teatru 2.0, alături de Federația Comunităților Evreiești din România, anunță deschiderea expoziției Arborele Memoriei vineri, 8 Noiembrie 2024, de la ora 12, la Sinagoga Mare, strada Vasile Adamache nr. 11.
Program de vizitare: de vineri, 8 noiembrie, până duminică, 17 noiembrie, între orele 11 și 18, cu excepția zilelor de sâmbătă.
Expoziția a fost realizată în cadrul proiectului interfața 5.1 și valorizează memoria supraviețuitorilor Holocaustului din România în formate inovative New Media și formate clasice, propunându-și să accesibilizeze tematica Holocaustului și pentru publicul tânăr.
Proiectul a valorificat, pentru publicul larg, pentru prima dată, arhiva de interviuri cu supraviețuitori ai Holocaustului în România precum Vasile Nussbaum, Iancu Țukerman, Miriam Bercovici sau Leonard Zăicescu, realizate în cadrul proiectului interfața în anul 2014, proiect în care a fost produs spectacolul inter@FAȚA. Interfața 5.1 își propune să contribuie prin expoziția Arborele Memoriei la dezvoltarea memoriei Holocaustului în România prin formate mixte digitale inovativ
Poveștile supraviețuitorilor evocă teroarea și privațiunile la care a fost supusă populația evreiască în timpul Holocaustului, exterminarea celor dragi, supraviețuirea și reîntoarcerea în societatea românească creând o imagine complexă a Holocaustului pe teritoriul actualei Românii, atât în Muntenia sau Moldova, dar și în Transilvania de Nord, la vremea aceea parte a Regatului Ungar, sau din alte teritorii administrate în acea perioadă de Regatul Român, precum Transnistria.
Pogromuri, măceluri, crime și procesul exterminării sunt evocate așa cum au fost trăite de supraviețuitori, alături de acele momente de tenacitate, șansă și umanitate care au făcut posibilă supraviețuirea, chiar și după selectarea pentru exterminare, așa cum povestește Octavian Fullop, supraviețuitor al Auschwitzului.
În cadrul proiectului interfața 5.1 au fost produse o aplicație AR, un film documentar și un scurt metraj de animație.
Aplicația interface 5.1 este o aplicație de realitate augmentată (AR) geolocalizată, care construiește un memorial colectiv pentru victimele și supraviețuitorii Holocaustului în România.
În cadrul aplicației poți contribui la memoria colectivă a Holocaustului, completând informații despre victimele și supraviețuitorii Holocaustului sau poți vizita memorialurile virtuale și afla informații despre Holocaust pe teritoriul României.
Aplicația plasează arbori comemorativi virtuali în locații de comemorare, pe care îi poți vedea ca obiecte AR dacă te afli în locațiile specifice unde sunt amplasați. Poți alege să plasezi copacul în locația nașterii, a decesului sau într-un spațiu comemorativ. În cazul în care persoana comemorată a supraviețuit Holocaustului arborele vieții este marcat cu panglici memoriale.
Prin intermediul aplicației AR, în timpul expoziției în fața Sinagogii Mari va fi amplasat un memorial virtual pentru victimele pogromului din București, în care 127 de evrei au fost uciși, cea mai mare parte în Pădurea Jilava.
Documentarul “Cine suntem?” va putea fi vizionat alături de interviurile cu supraviețuitori prin intermediul aplicației de Realitate Augmentată, alături de animația Nucul sau în cadrul expoziției Arborele Memoriei între 8 și 17 noiembrie.
Animația “Nucul” pornește de la un eveniment crucial din timpul detenției la Auschwitz povestit de Vasile Nussbaum (atunci un adolescent), supraviețuitor al Auschwitzului, Buchenwald-ului și Niederorschel, precum și de la mărturiile directe și indirecte ale altor supraviețuitori și victime ale Holocaustului.
În animația Nucul, un adolescent descoperă că el nu vrea să facă alegerea vieții și a morții nici cu prețul vieții fratelui său.
Scopul proiectului interfața 5.1 a fost de a accesa memoria vie a supraviețuitorilor Holocaustului din România către publicul tânăr, prin strategii de dezvoltare de conținut de ultimă generație.
Mai multe informații despre proiect: https://proiect2.org/interface-5-1/
Un proiect produs de Teatru 2.0.
Partenerii Proiectului: Federația Comunităților Evreiești din România, Studioul Vână Animation, Radio România Cultural, INSHR Elie Wiesel.
Asociația Teatru 2.0 este o asociație culturală, activă în utilizarea artei cu scop social și utilizarea noilor tehnologii în artă activă în București, Cluj și Craiova din 2013. Proiect 2 este o inițiativă a asociației Teatru 2.0 de utilizare a artei pentru dezvoltare socială.
Leave a comment