Cand caldurile dau navala descopera Scandinavia, sau tarile baltice. Vei avea parte de temperaturi moderate, aer respirabil, verdeata, oameni zambitori, si o varietate de activitati turistice.
Pentru ca am intalnit destul nestiutori in ale geografiei, surprinzator plimbati prin lume voi enumera tarile respective. Tarile scandinave sunt: Islanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda; iar tarile baltice sunt: Letonia, Lituania, si Estonia.
Si nu nu vrei sa te sufoci vizitand marile orase, pentru ca toata umea face asta. Cand vine vorba de vacanta in mentalul colectiv apar doua tendinte: city break in marile metropole ale lumii sau vacanta la mare. Cumva tarile populare pentru acest tip de turism sunt supra-aglomerate, iar temperaturile cresc pe masura ce mergem spre sudul emisferei.
Anii trecuti intalnisem persoane care erau interesate de vacante all-inclusive pe litoralul tarilor din nordul Africii in lunile iulie-august. Doamne Fereste, asta doar daca vreti sa va sufocati si sa va ardeti pielea. Preturile intr-adevar sunt mai mici in acea perioada pentru ca nu e tocmai cel mai bun moment pentru ca europenii sa se bucure de Marea Rosie, si nici de traditiile Tunisiei si Marocului. Sezonul de toamna: octombrie-noiembrie este mai placut.
Mi-ar placea ca o noua tendinta in turism sa fie ca in zilele calduroase sa nu mergem sa ne relaxam in locuri si mai insorite, ci in locuri racoroase si placute. De exemplu primavara e soare in Stockolm, lumea poarta tricouri, si se bronzeaza. Sa lasam la o parte preconceptile cu iernile vesnice. Carti sunt, ghiduri turistice pe toata rafturile, reviste, articole pe internet, si sfaturile agentilor de turism, care va pot lamuri in clar cum sta treaba cu distributia temperaturilor.
Stim ca Scandinavia este o destinatie mai scumpa, insa daca te preocupa din timp programul expeitiei tale de vara si cauti rezervari bilete avion ieftine poti iesi foarte ieftin. Poti obtine tarife bune pe rute directe, si sa eviti zborurile cu escapala. Mie personal treaba cu escala imi da dureri de cap doar cand ma gandesc. Si mare atentie si in ce tara se face escala.
Eu prefer sa cumpar de la o agentie pe care pot sa o gasesc cu usurinta, prin recomandare, neputand pretul pe un pediestal. O prietena neintreband pe nimeni, si facand totul de capul ei, ca deh romanii sunt destepti, si cunoscatori in toate de la politica-fotbal-arhitectura-si acum si in turism, si-a cumparat bilete avion spre Tallin (capital Estononiei) de pe un sistem online de rezervari de undeva din Franta, site de care nu am auzi in viata mea. Cursa era cu Turkish cu escala la Istanbul, iar cei de acolo iau spus ca e nevoie doar de buletin. Gresit: avea nevoie de pasaport valabil 6 luni de la data intrarii in tara, pentru a putea tranzita orasul, primind viza la aeroport. Nu s-a gandit sa intrebe pe cineva, si a mers asa pe parearea unor straini, care poate nici nu stiu unde e Romania pe harta. Asa ca odata ajunsa la Instanbul a trebuit sa faca cale intoarsa. Pe mine m-a enervat treaba asta! Adica de ce sa nu mergi la o agentie de turism sa intrebi, de la tine din tara care sa te sfatuiasca ce si cum sa cumperi? Pentru cativa euro diferenta poti pierde timp si bani de aiurea., dar ca sa aratam lumii ca suntem noi tineri, si neconventionali, sis a sa param cool ca rezervam de pe site-uri de rezervari straine.
Ca sa nu deviez de la subiect, ca ma infierbnat doar cand ma gandesc, continui cu motivatia mea pentru a alege Scandinavia vara. Tariile nordice sunt o destinatie perfecta de vacanta penru toate tipurile de uristi: exploratori, turisti individuali, aventurieri, turism de familie, cultural si istoric, pentru cei in cautare de turism sis hoping. Hiking in zona muntoasa, expeditii pe canoe, rafting, expeditii in parcurile naturale, campanare, dar si turism cultural in orase.
Cand vine vorba de Scandinavia, facem asocieri cu venirea lui Mos Craciun, si evenimentele pentru copii din Laponia. Tarile nordului au multe de oferit indiferient de sezon. Sunt oameni pasonati de sporutri active, precum drumetiile montane. De exemplu multa lumea va fi surprinsa sa descopere biserici si manastiri ortodoxe in Finalnda (specific in zona Karelia) si Estonia. In plus Finlanda si Romania au in comun cultura lemnului (case, dar si biserici de lemn).
Esti curios? Informeaza-te inainte sa pleci la drum!
Maria-Agu Ignat says:Reply
July 28, 2014 at 7:19 am
Interesant articolul, plin de informatii. Multumesc, draga mea.
Loredana Neamtu says:Reply
July 28, 2014 at 11:20 am
like, frumos articolul