Amintirile copilariei mele sunt conectate la vacantele petrecute la bunica, initierea in gastronomie, mancatul delicioaselor placinte cu mere, catararea in copac, culesul de zmeura.
Deseori imaginea bunicii este conectata cu bucataria si mirosul preparatelor delicioase.In curtea bunicii sunt doua bucatarii: bucataria de iarna amenajata intr-o camera din casa, si o anexa drept bucataria de vara.
Bucataria de vara a copilariei este o camera spatioasa separate in doua. Locul unde se afla cuptorul de lut, si bucataria propriu-zisa. Bucataria de vara este de lemn si dateaza cam din perioada copilariei mamei asta insemnand anilor perioada ’70.
Desi poate parea bizar sa ai doua bucatarii e un aspect traditional architectural din zona Moldovei; iarna e frig si se face mancarea in casa mai calduroasa. Vara prepararea mancarurilor se face in bucataria de vara. Din pelegrinarile mele prin Romania, am observant multe gospodarii cu o bucatarie de vara. Insa e un aspect care a disparut din peisajul arhitetcural romanesc. Asta o faceau bunicii nostrii, iar casele moderne cu mansarda care inlocuiesc locuinta traditionala imi amintesc de spatial mediteranean in care iarna ploua, iar la noi crivatul umple si vizuine de iepure cu zapada. Dar asta e din alt film.
Cu timpul bucataria e vara s-a invechit si a trebuit consolidata. Cum lemnul e o resursa importanta, si avem o cultura ecologica in familie, buniicii s-au gandit sa consolideze peretii bucatariei de vara cu placi de pal. Acestea sunt niste placice rigide din resturi lemnoase denumite generic OSB sau parchet lambriuri.
Bunicii au mers la cea mai apropiat magazine Arabesque: cel din Piatra Neamt. La reprezentanta Arabesque au ales o placa de pal avantajoasa la pret si potrivita ca grosime: OSB 3 2500X1250x8 mm. Aschiile de lemn din compenenta sa au o grosime undeva intre 0,5-0,7 mm si o lungime totala de aproximativ 140 mm. Fragmentele lemnoase sunt dispuse in trei straturi: stratul interior dispus transversal, si straturile exterioare dispuse longitudinal. Scopul: rezistenta in fata factorilor extern ce ataca in timp placa rigida. E o regiune expusa extremelor climatic: iarni geroase, uscaciune, umezeala in perioadele ploioase.
Consilierii de vanzari din magazine au fost de mare ajutor, si mi-au pus de noua interfata online. Cumparaturile de la Arabesque sunt avantajoase si in sistem retail. Mai nou cumparaturile se pot face si online, simplu si rapid. Pentru bunica online-ul tine cumva de fantezism, si tine neaparat sa vada produsul la fata locului. Dar cu asta as putea sa o ajut eu. De ce sunt buni nepotii? Sa initieze generatie veche in noua tehnologie.
Si ai mei bunici cand merg la cumaraturi finalizeaza cu brio lista, au fost atrasi de oferta la materiale pentru structura. Au ales o plasa impletita cu ochiuri hexagonale (rabitz), cu un diametru de 0,8 mm , cu o lungime a panoului de plasa de 1000 mm. Plasa este perfecta pentru imprejmuiri prin gradina si livada. E primavara si e vremea gradinaritului.
Odata ajunsi acasa, toata lumea s-a pus pe treaba. Fiecare are rolul sau. Vara va gasi bucutaria de vara si gradina cu cu o noua infatisare. Toate bineinteles sunt aspiciul arhiectului-gradinar sef bunica Aglae. Bunicul e mai conservator, dar bunicii mele ii plac schimbarile. Tot timpul are noi idei de redecorare. Am asa un sentiment ca la toamna asteptam schimbari de peisaj exterior, dar si interior.
Bunicii mei au o vorba: cum necum, dar sa nu ne prinda iarna nepregatiti.
Leave a comment