• Cand pisica nu-i acasa soarecii joaca pe masa

  Cand pisica nu-i acasa, soarecii joaca pe masa, spune o zicala romaneasca. Si cam asa este si in viata reala. Imi amintesc cand eram copil ca mama imi spunea ca tare ar vrea sa vada ce fac eu cand ea nu este in camera. Si iata ca, datorita simplitatii vietii tehnologice pe care o aveam pe atunci, nici nu a aflat vreodata. Existau in lume camere de supravechere, insa acest concept nu se extrapolase inca la noi in tara pentru  mediul domestic.

  Adesea asociam cuvantul camere de supraveghere cu institutii publice, si cu firme mari. In mod gresim credem ca noi nu avem nevoie. Insa atunci cand ai un copil, sau chiar mai multi, nu ar strica sa ii supraveghezi si in momentele de respiro. Pur si simplu imagineaza-ti ca iti lasi copilul in camera sa citeasca cartea pe care tocmai i-ai cumparat-o, iar el alege sa se joace pe tableta. Cum aflii asta? Pur si simplu, instalezi o camera de luat vedere si supraveghere pentru casa. Mai mult de 50% dintre copii supravegheati fac total altceva decat trebuie. De abia asteapta sa ramane singuri in camera, ca sa-si poata fura in voie caciula.

  Mai jos este o poza cu o camera ascunsa cu microfon incorporat: mica ce se camufleaza ca obiect de decor.

  camera-miniatura-ccd-sony-cu-microfon-incorporat-520-tvl-911

  Nu ne nastem cu sentimental datoriei si al lucrului facut ca trebuie. Cand eram copil daca nu aveam chef, nu vroiam sa fac;, chiar daca imi prindea bine la scoala. Cuvantul acela – trebuie –  sa inveti poezia avea o rezonanta incetosata in urechile mele. De ce? Sau cand mama imi spunea sa deschid cartea de matematica, sa ma uit prin ea, si sa o intreb ce nu inteleg,  deschideam manualul il scanam si deja pregatea, raspunsul: nu-mi place mama. Si imi doream sa fac lucruri care imi placeau: cantam la mini-orga, si citeam cartile are imi trezeau mie ganduri, si anumite trairi. Cumva cartea de matematica imi provoca o usoara repulsie. In timp prin educatie am inteles importanta, si mi-am schimbat comportamentul. Insa fara supraveghere cum ar fi stiut mama ce dileme am eu?

  Copil fiind nu am avut nevoie de impinsaturi de la spate ca sa citesc; citeam atat ce ni se cerea la scoala, cat si suplimentar. Singurul aspect care imi displacea era invatatul poeziilor pe de rost: nu intelegeam scopul acestui exercitiu mental.daca o invatam din prima, era bine, daca nu asta era.

  Si cu siguranta mama s-ar fi distrat teribil sa vada cum ma rostogolem eu in alea 10 minute cat era plecata dn camera: imi placea sa ma sez comod pe covor,  si scor lucruri din dulap, din ifoniere, sa ma urc pe pat, ca mai apoi sa ma catar pe dulap, sa deschid si sa scormon in sertarele cu lucrurile pentru adulti; dar cautam cu atentie, le puneam la loc cu detaliu,ca sa nu se vada ca umblu. Stiti cum e cu lucrurile interzise: ce-i zici la copil sa nu faca, asta face.

  Eu nu zic sa transformam camera de supraveghere intr-un paznic al copilului. Doar sa-l folosim ca un indiciu al personalitatii sale ascunse. Daca da iama iama in cosmetice, daca aprinde ostentativ televizorul, atunci cand un parinte decide sa-I inchida,  daca strica intentionat un obiect. Toate lucrurile pe care le face un copil in lipsa parintilor, repezinta un indiciu asupra starilor sale de moment si a instintelor ce parvin din subconstient.

  Imaginati-va parinti, ca va uitati la un film ce cu siguranta va va starni rasul, intitulat: Cand pisica nu-i acasa, soarecii joaca pe masa, varianta in familie.

  Si daca tot suntem la capitolul pisici,este important sa observati si relatia dintre copil si animale; un comportament dur cu animalele mici, tradeaza anumite instince de sadism si violent care tebuiesc stopate din copilarie. Nu vorbi despre a trage pisica de coada, si de alte nazbatii de care internetul este deja plin.

  Pentru o viata sanatoasa, bolile sunt preintampinate. Pentru o viata de adult usoara, micile imperfectiuni de caaracter si personalitate se pot corecta din copilarie. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine.

  In aceste vremuri in care timpul nu mai vrea sa stea pe loc, sa folosim tehnologia pentru a capta imagini ce se traduc intotdeauna in secunde. Lipsa de timp nu trebuie sa fie o scuza pentru evitarea responsabilitatilor. Supravegheaza-ti micii poznasi din casa. Surprizele nu vor intarzia sa apara.

   

   

   

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

 • Andi says:Reply
  February 10, 2015 at 3:06 pm

  Imi dati voie sa postez acest articol pe blogul personal? Multumesc!