• Ce este medierea

    Medierea ar putea veni de la cuvantul mediana. O linie dreapta ce uneste doua puncte A si B. Asa e si cu medierea: uneste doua persoane X si Y, aflate pentru moment in neconcordanta de idei.

    Mediatorul este un fel de impaciuitor. Stiti vorba: cand doi se cearta, al treilea castiga. E cam aceasta ecuatie doar ca situatia e alta.  Doi oameni se afla intr-un conflict fiecare sustianand ca el are dreptate. Ei atunci intervine rolul mediatorului. Acesta reprezinta elemental obiectiv, detaat emotioanal de cei doi. El priveste detasat, neimplicat, judecand faptele dupa dovezi  si argumente. Mediatorul e calm, diplomat, fin cunocator al psihologiei umane. Incarcat cu foarte multa rabdare, si tact, raspunde fiecaruia dupa cum are mintea.

    Sa nu confundam mediatorul cu avocatul, judecatorul, sau cu vreun consilier juridic.  Despre mediere legea spune astfel: (Legea nr. 192/16 mai 2006): „modalitatea de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor“.

    Statutul de mediatorul este intens dezbatut in Romania, avand un cadru legal limitat, si nefiind-i permis sa dea sfaturi juridice partilor pe care vrea sa le impace.

    Mediatorul nu este psihlog, ci un fel de aplanator de conflict. Nu da sfaturi de impacare, caci nu este psihlog de cuplu, si relatii. E ca acel vechi prieten care tot timpul cauta solutii cand apareau divergente intrun grup social. Medierea este la mare trend in strainatate, unde oamenii cam s-au saturat de bani dati pe avocati si procese. Ura intuneca mintea, si oamenii vad doar problem, si nu mai vad solutii. Conflictele generaeza multa ura, facundu-i pe oameni neincrazatori si pesimisti. Cand doi parteneri de afeceri se cearta mediatorul cauta solutii economice pe care sa-I avantajeze pe amandoi. Toti stim ca procesele sunt costistoare, prin bani si timp,  stress, si agitatie. Dar solutiile sunt multe, si pot fi  benefice pentru ambele tabere. Minti deschise sa fie.

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>