E vara si e prea cald, si gandul ca o sa fie iarna e mult prea indepartat. Chiar daca stai la casa sau nu, poate ai rude, bunici, prieteni, carora o sa le prinda bine cele de mai jos. Pe vremuri oamenii aveau case racoroase vara, si calduroase iarna, cam asa e casuta taraneasca in care a copilarit bunica mea, construita destept in secolul XIX, din lemn si caramida. Sau casele din vechi traditionale din piatra ale Dobrogei, adaposturi perfecte in fata rezelor arzatoare ale soarelui de vara.
Suntem dincolo de secolul vitezei si vrem sa ne intoarcem la radacini. Pentru ca trendul locuintelor ecologice, in care climatizarea, incalzirea apei este optimizata prin metode ce necesita un consum scazut de energie elecrica, sau de loc prin panouri solare, si incalzirea locuintei poate fi eficientizata.
Ghidul izolatiei eficiente are ca scop reducerea cheltuielilor cu incalzirea. Acum e vara, e zaduf, insa iarna vine mult mai repede pe meleagurile noastre. Imi aduc si acum aminte cum era Septembrie, sa fi fost 2009 si merg cu o colega de facultate la tara la bunici, in judetul Neamt. Zice ea ca e inca Septembrie, cat de frig poate sa fie. A fost frig, caci bunica a si facut focul, cand ne-a vazut ca dardaim ca in luna lui Decembrie.
PNUD (Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare) a lansat campania Caldura la indemana, oferind consiliere in privinta alegerilor eficiente, avand costuri reduse, dar si prietenoase cu mediul inconjurator. Aceasta izolare termica ecologica se face in functie de altitudine. Pe site-ul campaniei Confort pentru Casa Ta se pot gasi rapoate ale unor studii socio-economice, sfaturi, parti din legislatia de mediu.
Este luna iunie, si tic-tac calendarul va arata noiembrie. Cum inteleptul isi vare vara sanie, si iarna car, este timpul sa ne gandim la confortul termic si la eficienta energetica a locuintei.
Pe scurt cei patru pasi ai scaderii costurilor cu incalzirea locuinte. Insa mai multe gasiti pe site-ul lor confortpentrucasata.ro:
-colectarea materialelor in functie de zona geografica, si ce se gaseste prin jur (lana de oaie, resturi cerealiere)
-ca in vremurile de odinioara ai nevoie de piatra de var si var stins din piatra de var
-se realizeza materialului termo-izolator si se pregateste peretele cu sipci de lemn
-termoizolarea peretilor exteriori
Casele din zonele joase, de ses (luncile raurilor, campii plane, in zona Deltei) sunt bune izolatiile cu stuf si papura (se gasesc din belsug), paie de cereale, coceni de porumb, tulpine de floarea-soarelui, fibre de canepa sau in, sau chiar lana de oaie.
Cum urcam in altitudine la podis, dealuri, si arealele montane se recomanda folosirea paie de cereale, a cocenilor de porumb, tulpine de floarea-soarelui (planta se dezvolta armonios in zona de podis, la deal nu prea poate doar asa decorativ,treaba e sa folosim materiale locale, nu sa dam fuga in dupa ele), fibre de canepa sau in, sau chiar lana de oaie.
O metoda recomanda de initoatorii campaniei „Caldura la indemana este izolarea cladirilor prin placare cu resturi lemnoase (rumegus, talas, aschii de lemn) plus materiale aditionale in functie de ce are omul la indemana, cum ar fi ace de cetina uscate daca casa e la munte, sau tulpini de floarea-soarelui in zonele de podis si campie.
Cum casele eco sunt la moda, poate in viitorul apropiat o sa imi fac o casa durabila, in zona montana unde m-am nascut, nu chiar montana, ci mai degraba de dealuri inalte. Daca mi-as izola o termic as folosi materiele ecologie, usor de procurat. Pana la urma cresterea confortului termic al locuintei prin metode accessible, insemnand bani economisiti, un mediu sanatos si o economie responsabila.
Leave a comment