Toate ramurile medicinei complementare au pornit in vremuri ancestrale ale omenirii. De atunci exista conceptia holistica a spiritului ce vietuieste in armonie cu trupul. In timp ce orientul nu a deslipit in filozofie sufletul de corp, vizunea occidentala a evului mediu a separat corpul de spirit, trasand doua directii ce vor influenta nu doar religia, cat si comportamentul oamenilor in societatea, cat si studiul medicinei moderne mai tarziu.
Cumva saturata de medicamentele are cica rezolva totul de la greturile din microbuz pana la durerile ciclului menstrual, mi-am dat seama ca pana la urma chimia inseamna doar 99% din mediul inconjurator, iar reactiile chimice nu contin tot timpul secretul sanatatii. Asa ca am abordat mai multe metode complementare atat in prevenirea cat si in tratarea unor boli.
Sa luam de exemplu fitoterapia. Consum adesea ceaiuri de plante precum tei, menta, musetel, ceai verde. Cand sunt racita sau tusesc beau ceai de busuioc, ma ung pe frunte cu balsam preparat din menta si camfor. Incerc sa caut solutii naturiste atunci cand sunt racita sau ma doare capul. Acum imi trece prin cap o intrebare: daca atunci cand ma doare capul, si aleg sa beau o cafea in loc sa iau un calmant, intra asta la tratament complementar?
Cred in reflexoterapie, si cred ca poate aduce un bine organismului. Un masaj la picioare inseamna mai mult decat o sedinta de relaxare, e un mod de stimulare a punctelor energetice, si implicit a metabolismului.
Am urmat recent o cura de detoxifiere cu argila. Timp de 3 luni am baut in fiecare dimineata un pahar de apa amestecat cu argila, pe stomacul gol, urmand sa mananc peste 30 de minute. Si chiar imi dedea o asa pofta de mancare, incat m-am putat adapta unui mic dejun bogat. De recomandat in timpul acestei cure sa bem multe lichide, si sa consumam mai putine grasimi animale, si mai multe fructe si legume.
La noi terapiile complementare sunt considerate babesti, sau leacuri de demult. Odata cu trezirea constiintei stramosilor, ar fi bine sa redescoperim plante de leac uitate, si retete din inima istoriei noastre.
Peste tot in lume studiiile vechilor traditii din medicina au inceput inca din secolul trcut. Si astazi studiile si dezvoltarea acestor metode continua. In Romania specialistii Mircea Hodârnău in colaboarare cu dr. Ladislau Rosenberg au scos volumul 1 al DVD-ului „Terapia Rose” ce contine materiale fot-video si texte despre terapii complementare din lumea intreaga analizate si evoluate cu fir a par.
Leave a comment