• Cum pregatim elevii pentru viata

    Cum pregatim elevii pentru viata? O intrebare adresata generatiei adulte actuale, responsabile oarecum pentru educatia si viitorul elevilor de astazi. In  primul rand Romania se lupta cu statutul copiilor care nu vor devenii elevi; cei care renunta  timpuriu la scoala; sau ce pe care parintii iresponsabili stau in calea educatiei.  Cam totul se raporteaza la valoare. Copii renunta la scoala, nu pentru ca nu le place, pentru ca in ochii lor nu are valoare.  Si asa gandesc si parintii lor.

    E ca in afaceri. Totul are o valoarea, iar noi platim pretul. Daca meditatiile la limba franceza au o valoare pentru parinti, aduci ei vor plati pretul, ca al lor copil sa aiba parte de o educatie mai una buna. Cam la asta se rezuma realitatea.  Si scara valorilor se clatina. Elevii au nevoie de modele ca sursa de valori, dupa care sa isi ghideze viata. Sa luam de exemplu un caz  comun. O copil  este influentabil de rude, si prieteni. Daca el ca mic invatacel, isi vede vecinii,sau rudele,  trecand prin tot parcursul educational, ramanand la final doar cu o diploma, cum mai este el motivat sa mearga mai departe? Cum sa mai viseze  elevul de astazi sa fie studentul de maine? Aspectul problematic ar fi diferenta   dintre mediul academic, si cel  de afaceri. E   adevarata  lupta, competitiva, si chiar ura dintre cele doua asa zise zone conceptuale. Sistemul se aseamana cu cel francez, in care pozitionarea educationalului cu mediul de afeceri este tot antagonica. Un model cunoscut, si ideal este cel german, in care este o stricta colaborare intre universitati si mediul de afaceri. Mai exact practici in companii din timpul facultatii. O colaborare dintre profesori si profesionistii din piata muncii.

    Acest model ar putea fi aplicat  in Romania incepand din clasele 1-4; exemple si practici concrete din viata reala; ne place sau nu, suntem crescuti in serele educationale, ca sa devenim munca calificata de maine.  Asa cum rosiile sunt crescute  ca sa fie mancate, asa noi sumtem crescuti ca ni sa manance timpul. Daca  din copilarie nu ti se insufla ideea de a fi diferit, ci de urma turma, atunci vei risca sa fii mancat, si nu mancator.

    Trebuiesc promovati adevaratii specialisti. E  trist sa auzim fetite mici vorbind prin parc de Bianca Dragusanu.Nu abordez subiectele mondene, insa acesta este un caz tipic de neglijenta parinteasca.

    Ca sa fiu in spiritual cenzurat(#epicshow), daca copii tai stiu ce a facut BD azi-noapte, inseamna ca esti roman.

    Articol inscris in competitia SuperBlog 2014, proba sponsorizată de Reeija, magazin online care oferă posete si genti din piele. Reija se implica in sustinerea comunitatii locale, prin donarea  a 2% către Fundația Agapedia, si colectarea de carti si  rechizite.

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>