Am luat parte la provocarea Blogal Initiative si Danone Romania pentru a pune mana la deslusirea miturilor iaurtiere. Cum asa? Poate va mirati cum un aliment sanatos precum iaurtul a ajuns sa fie pus la perete, stigmatizat, si pus la indoiala!
Eu sunt fana iaurt. A fost un aliment tipic la masa in familia mea. Bunica si mama erau intr-o continua dieta. Si toata lumea stie ca la orice dieta de pe lumea asta facem loc pe masa si pentru iaurt. Simplu, cu nuci, alaturi de paine prajita, la micul dejun, ca gustare, sau chiar la cina, iaurtul ne salveaza. Nu stiu altii cum sunt, dar eu prefer seara o cana mare de iaurt gras,decat 2 feluri de mancare. Totusi sa mananci la cina ca si cum ai merge in 20 de minute la razboi nu se cade. Eu daca mananc mancuri grele la cina, nu dorm bine noaptea. Asa ca prefer ceva usor.
Recunosc nu sunt brand-addicted. Nu sunt la nici un bun de consum. Cum am in sifonier haine de peste tot, asa am in frigider alimente de la diverse surse. Imi place sa testez si sa gust din toate. La mine in frigder gasesti iuartul danone grecesc acela cu 10% grasime. E pur si simplu delicios.
La iaurturi cu fructe nu ma bag. Prefer iaurturile natur, sana, si acesta numit sugetsiv in stil grecesc este pur si simplu o revelatie. Mai am cateodata iaurt cu fructe pentru prietenul meu. Stiu ca suna ciudat, dar noi suntem exact invers: lui ii plac iaurturile dulci, cu fructe, eu prefer natur, si mai acrisor.
Insa cum miturile iaurtiere sunt peste tot, si site-urile si forumurile ne sperie cum ca nici iaurtul nu mai e cea fost am facut o mica investigatie.
Totul a inceput cu vizita la una din fermele partenere Danone: o ferma din Vrancea, unde am facut un tur al grajdurilor, un domn tehnician ne-a prezentat, aparatura, mulgatorile, vacutele. Mai jos e o poza cu vacute tinere, junici, care stateau cumintele fara sa le pese de blitzul curiosilor din jur:
Bineinteles unde e laptic nu putea sa lipseasca un pisuc cu nasucul roz care sa vina si el la masa:
Nu imi era sigura sursa laptelui. Peste tot se vorbeste despre prafuri, lapte vechi refolosit. Am descoperit cum masina Donane vine in fiecare zi si duce la fabrica laptele proaspat.
Apoi am vizitat fabrica Danone din Bucuresti. Domnul specialist in iaurteala ne-a dat un pahar de lapte direct din conducta; sa-l gustam sa vedem ca e lapte adevarat.
Infograficul de mai sus mi-a raspuns la o intrebare:De ce totuși termenele de valabilitate sunt atât de lungi fără a folosi conservanți?
In cadrul vizitei la fabrica Danone , doamna care ne-a facut turul ne aratase niste lazi frigorifice cu bacterii prietenoase, si ate probiotice cu ajutorul carora se prepara iaurtul. Era tehnica treaba.
Graficul de mai sus explica concis pe intelesul tuturor. Datorita interactiunii cu microorganismele din aer, laptee isi schimba compozitia, se strica spus popular. In fabrica Danone laptele este pasteurizat inainte de a fi transformai in iaurt. Prin procesare dispar bacteriile care altereaza laptele. Apoi urmeaza fermentarea iaurtului cu ajutorul unor bacterii lactice atent selectionate. cand e gata e ambalat in pahare inchise ermetic pentru a nu patrunde aerul. Conteaza binenteles transportul si depozitarea in conditii optime.
Voi ce mituri iaurtiere cunosteti?
Ioana says:Reply
June 11, 2014 at 6:29 am
mai bine mor decat sa mananc scarbosenia de iaurt Danone
Vali Crintea says:Reply
June 15, 2014 at 8:38 am
din pacate pisucul nu prea are acces la lapte intrucat nici contact cu aerul nu ia laptele la procesul de mulgere tehnologica
Castigatorii campaniei "Curiozitati despre iaurtul Danone" » Blogal Initiative says:Reply
July 7, 2014 at 11:00 am
[…] http://blidaru.net/500-de-romani-sunt-angajati-la-danone/ Florina: http://florinafecioru.wordpress.com/2014/06/10/deslusim-mituri-iaurtiere/ Maria: […]
Am jurizat » nwradu blog says:Reply
July 18, 2014 at 11:00 am
[…] pe câștigători: Blidaru, Florina, Copacul cu […]