• Expozitia Places of Care

    Pe măsură ce avansăm într-o perioadă în care tehnologia, pe măsură ce devine din ce în ce mai omniprezentă, este, de asemenea, de dimensiuni tot mai mici, mai împletită în viața noastră de zi cu zi într-un mod care este, de cele mai multe ori, de neperceput prin intermediul simțurilor. Așadar, cum putem să avem grijă de (și să ne pese de) un tehno-eco-sistem aproape invizibil, care s-a dezvoltat rapid în jurul nostru într-un mod care depășește cu mult viteza evoluției biologice.


    Yvonne Volkart teoretizează tehno-eco-feminismul și conceptul ”becoming-together cross-species” în arta din ultimul deceniu, prin practici care folosesc datele și procesele tehnice într-un mod care generează noi forme de atenție față de mediul înconjurător. Dar cum putem înțelege pe deplin implicațiile tehno-sistemului și potențialul său de grijă pentru lumea umană și mai-mult-decât-umană, în timp ce ritmul recent al schimbării nu a permis umanității să creeze sens pentru experiențele colective din ultimele decenii.


    Aprofundând semnificațiile îngrijirii, verbul latin curare avea un dublu sens – a îngriji și a vindeca. Mai mult decât atât, ca o coincidență, curare este denumirea pentru o substanță aparținând familiei alcaloidelor – compuși organici derivați din plante, care a fost folosit pentru vânătoare și, totodată, în scopuri terapeutice în America Centrală și de Sud. Interdependențele îngrijirii, fie etico-politice, materiale sau ecologice, indică un nou mod de a ne raporta la tehnologie, într-o manieră care dezvoltă noi intersecții societale și legate de mediul natural, între sisteme aparent neconectate, sau izolate.


    Places of Care recontextualizează modul în care privim și ne conectăm la tehnologie. Proiectul propune un context care crează un moment de sense-breaking, deoarece fiecare lucrare imaginează noi moduri de a interacționa și de a ne relaționa cu artefactele tehnologice și ecosistemele create de om în jurul lor. Propunând o strategii inverse zoom out-ului pe care îl folosim pentru a putea naviga în lumea supra-tehnologică din jurul nostru, proiectul recontextualizează tehnologia în încercarea de a reseta relația pe care o avem cu ea – prin înțelegerea istoriei ei, regândirea modului în care îi creăm identitatea, sau modul în care interacționăm cu ea la nivel emoțional, precum și implicațiile ecologice, nu numai în raport cu mediul natural, ci și cu celelalte sisteme create de om.


    Places of Care creează un spațiu de reflecție asupra realităților noastre nou formate și încotro se îndreaptă ele. Deși de obicei avem tendința să ne imaginăm cum va arăta lumea noastră în viitor, proiectul ridică întrebări critice cu privire la modul în care vom interacționa și ne vom raporta atât la sistemele materiale cât și la cele digitale pe care le creăm și pe care le folosim.


    Places of Care este un proiect de cercetare și producție artistică, chestionând interacțiunile umane cu tehnologia într-un context în care inovația este asociată cu noi forme de instrumentare tehnologică, ducând la abandon tehnologic, obsolescență accelerată și balast obiectual la nivel global.

    Parteneri: Institutul Francez în România, Projekt Atol, Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida
    Parteneri media: Radio România Cultural, Mindcraft Stories, Zile și nopți, Curatorial.ro, Munteanu.

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>