• Expoziție Györkös 100

    Cu ocazia Zilei Naționel a Ungariei, pe data de 25 octombrie are  expoziția Györkös 100 în Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român. Expoziția arată publicului bucureștean operele de artă cunoscute și reprezentative ale lui Györkös Mányi Albert, dar și nuanțele și variațiunile lumii sale artistice, nedezvăluite până acum.
    Expoziția face parte din seria de expoziții și evenimente organizate de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din Sfântu Gheorghe și Casa Memorială Albert Györkös Mányi din Cluj, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea pictorului și muzicianului Györkös Mányi Albert, și care ajunge la București după Cluj, Târgu Mureș, Săvădisla și Sfântu Gheorghe.
    Györkös Mányi Albert s-a născut în 1922 la Săvădisla, județul Cluj. Tatăl său era agricultor, iar mama sa era renumită pentru frumoasele ei cusături din Țara Călatei. Tatăl său a murit în 1934 și, de atunci, mama sa și-a crescut cei trei fii în condiții dificile, cu ajutorul bunicii. Copilăria a devenit o experiență fundamentală pentru Györkös Mányi Albert, memoriile și scrierile sale scurte, asemănătoare unor fabule, îi completează picturile care pot fi mai ușor de descifrat în oglinda acestor scrieri. Györkös Mányi Albert a început să studieze la Facultatea de Muzică a Institutului Maghiar de Arte din Cluj, în 1948. În 1954 a devenit profesor de clarinet la Liceul de Muzică. În 1962 s-a căsătorit cu pictorița Jakab Ilona, devenind pasionat de pictură, dedicându-și toată energia studiului picturii. În toamna anului 1985, împreună cu soția s-au mutat în atelierul de pe strada Republicii. În 1993, după moartea soției sale, chinuit de boală și temându-se de singurătate, pictorul și-a pus capăt zilelor cu propriile mâini. Györkös Mányi Albert a lăsat prin testament casa sa cu atelier și bunurile sale Societății Maghiare de Cultură din Transilvania (EMKE) cu scopul ca aceasta să expună picturile sale, să înființeze o casă memorială și să asigure gestionarea moștenirii sale și integrarea acesteia în circuitul cultural.
    Lucrările lui Györkös Mányi Albert sunt onirice, evocând prin propriile sale instrumente picturale idila peisajului și a vieții rurale, valorile umane de bază. Ne este dezvăluită o lume magică plină de figurile și motivele vieții cotidiene din sat. Motivele recurente ale animalelor din picturile sale statice, figurile umane și instrumentele muzicale pe care le pictează dezvăluie o lume atemporală, viața din Țara Călatei, copilăria pictorului, filtrată prin stilul artistic unic al lui Györkös Mányi Albert.
    Expoziția poate fi vizitată până pe data de 13 noiembrie.

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>