• Gradinaritul intre pasiune si profit

    Gradinaritul reprezinta o forma de relaxare activa, fiind un hobby ce implica teoria cu practica continua. E o munca fizica placuta, unde imbina utilul cu placutul. Poti cultiva flori, dar si zarzavaturi si legume. Este o activitate de care trebuie sa fii intra-devar pasionat,  pentru a o face asa cum trebuie. Bucataria si gradina sunt doua spatii in care trebuie sa faci treaba cu pasiune, astfel nu iese. Gradinaritul nu este aceiasi cu colectionatul de monezi;  e o activitate  mai complexa si necesita mai multa rabdare, si mai mult timp.

    Mereu trebuie sa inveti, sa ceri sfaturi de la cei priceputi si sa vezi pe altii la lucru pentru a le prinde secretele. In gradinarit trebuie sa tii cont de tipul de sol, momentul zilei, clima, nivel de precipitatii, chiar si de fazele lunii.

    Pot spune ca florile sunt mai usor de intretinut decat legumele; acestea din urma au nevoie de cantitati specifice de apa, caldura solara; de exemplu capsunile au nevoie de mult soare, dar nu de apa in mod excesiv. Cartofii nu sunt asa pretentiosi insa daca gradinaresti bio fara ingrasaminte chimice vor creste niste balarii uriase; la bunici la tara, cand se usuca cartofii creste lebada alba si rosie cu o tuplina groasa de ai nevoie de o motocoasa ca sa faci curat pe teren.

    Gazonul este important. Iarba trebuie taiata din cand in cand-scop eclectic dar si regenerativa. O masina de tuns iarba  tunde iarna in trei timpi si trei miscari.

    Inca sunt la nivelul de sapa si harlet. Insa am descoperit o groaza de masini si unelte moderne care fac gradinaritul mai usor. O astfel de masinarie agricola este motocultor Apollo 750  un ajutor de nadejde daca vrei sa termini treaba cat mai repede.  I se atasazeaza  diferite accesorii si poate deveni pe rand rariță, prășitoare, semănătoare, plug sau remorcă: 5 in 1 :).

    img_6212_1

            Motocultor Apollo 750 7CP cu roti

    Sursa foto:  o-mac.ro

     Gradinaritul se situeaza cred eu in habby si profit.  Poti cultiva rosii din placere, dar poti cultiva mai multe pe o bucata mai mare de teren, iar atunci intervin o serie de investitii. Motorul a fost inventat in secolul XVIII pentru a tehnologiza munca, si a se obtine  mai mult cu mai putin efort.

    Cred eu ca in viitor masinile si uneltele de gradinarit vor progresa si mai mult. Vom putea iriga doar apasand un buton de telecomanda din casa, iar motocultorul va stii unde si cate seminte de rosii sa puna in pamant doar printr-o comanda de pe tableta.

    In concluzie gradinaritul devine treptat o activitate placuta, in care gradele de afara nu mai reprezinta o obstacol canicular pentru a duce la bun sfarsit munca.

     

     

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>