Cand ma gandesc la Mexic imi vin in minte vestigiile si plajele peninsulei Yucatan, mancarea picanta, si deja faimosii mariachii, cu ale lor palarii largi si amuzante.
Bucurestiul cosmopolit a facut loc numeroselor magazine cu specific etnic, restaurantelor cu arome ale bucatariilor lumii: mediteraneeana, sud-americana, asiatica. In aceasta epoca a globalizarii gustului, vodca vine din nordul sau estul inghetat, condimentele din India, ceaiul din Sri-Lanka, si nachos pe care le roadem cu salsa atunci cand mergem la un party, sunt preparati dupa o reteta originara din Mexic.
Poate nu stiati, dar celebra mancare mexicana are ca repere porumbul, si chili-ul. De ce? simplu, porumbul este originar din America Centrala, si mi se pare normal sa faca parte din brandul de tara, si cel turistic. Iar chili-ul este pudra din ardeiul iute si foarte iute, asa cum isi mai caracterizeaza mexicanii mancarea. Dar ca sa nu cadem in plasa stereotipurilor, nu toate preparatele mexicane pisca la limba.
Unele preparate ale bucatariei mexicane incep sa devina treptat parte a clasicelor meniuri internationale: chipsuri cu salsa, nachos, guacomole (pasta tartinabila din avocado), chili con carne, tortillas, fructe de mare. Dintre preferatele mele se enumera: pizza mexicana, acest preparat fusion dintre traditia europeana a pizzei la cuptor si a aromelor Mexicului: legume, boabe de porumb, sos picant.
Cand vine vorba de mancare internationala, trec peste apetizeri si felurile principale pentru a lasa loc la deserturi mexicane (dulces). Asa am aflat de pe site-ul tesurantului El-Torito din Bucuresti, ca mancarea mexicana e si dulce, nu doar picanta: bananas borachas (banane caramelizate), chipotle brownie (negresa cu chipotle), cheesecake cu mojito, cheesecake cu vanilie si expresso, cheesecake cu mango, tort de ciocolata.
Ce inseamna chipotle? e jalapeño (ardei iute) uscat si afumat. Sa ne imaginam o prajitura cu aroma de chili. Suna apetisant! Dar cheesecake cu mojito?, e acea bucatica ce face trecerea dintre o masa copioasa si petrecerea de dupa.
Cum totul trece prin stomac si pe net, am vizitat pagina de facebook El Torito , sa vad daca unde, ce si cum. Sa inceapa fiesta!
Leave a comment