• La tara cu motocositoare

    Romania este o tara in care predomina aspectul rural, aproape de natura, foarte multi oameni traind ca pe vremuri intr-un stil de viata autentic asemenea stramosilor nostrii. Batand potecile si drumurile de munte, nu a fost clipa sa nu observ oameni la munca campului, la cosit, la adunat fanul, si la facut cachite. Totul manual, ca pe vremuri, cu furci, coase si greble, din lemn, sau din metal.

    Am crescut la tara,intr-un sat din regiunea istorica Moldova undeva la poalele Carpatilor Orientali, intre muntii Gosmanu si bazinul Bistritei, mai exact in regiunea de interfluviu a afluentilor de pe partea dreapta a  Bistritei: Calu si Iapa. Viata la tara In Romania are partile ei bune, si rele.

    Partile rele sunt munca asidua si neprofitabila. Adica muncesti mult si fara rost. Nu mancesti inteligent as putea spune; de la primele zi ale primaverii pana in negura iernii; de dimineata pana seara.

    Din punctul meu de vedere munca la tara poate fi usurata folosindu-se tehnologia. De exemplu sa tai  iarba cu coasa e intr-adevar un efort consderabil al muschilor, fiind o treaba a barbatilor. M-am jucat si eu de cateva ori si intr-adevar simti asa o tensiune in muschii abdomenului si a soldurilor. L-am putea denumit fitness agrar. Dar de la o anumita varsta joaca cu coasa nu e mai e asa distractiva. In plus daca ai de cosit 10 prajini de iarba e istovitor sa faci asta cu o coasa clasica. O motocositoare  este unealta perfecta pentru a cosi rapid si eficent. Motocositorea este utila atat   pentru cosit in gradina, prin livada, cosit  iarba, balarii, lucerna.

    Munca la tara este frumoasa, plina de satisfactii. Agricultura se poate practica in multe forma, cea intensiva, in ferme  trebuie sa fie insotita de  masinarii agricole si unelte.

    Vad zilnic oameni batrani istoviti de sarcinile de zi cu zi. Pe cand in strainatate batranii calatoresc , merg in statiunile, si la SPA, oamenii in varsta din Romania muncesc foarte mult.  E necesara schimbarea ustensilelor de lucru. E nu au bani, insa sunt multi tineri care lucreaza in capitala pe pozitii inalte, putand sa-si ajute si sa-si educe parintii sa munceasca mai usor, si mai cu spor.

    Lucrul in  gradina incepe din primavara si tine pana toamna tarziu.  Culturile trebuiesc ingrijite tot timpul. Dupa arat si semanat, cand sapele formate dintr-o coada de lemn si lama de metal ar trebui inlocuite cu motosape si motocultoare.

    fs-70-c-e_15005

                                                                                          Foto: motocoasa STIHL FS 70 C-E

                                                                                           Sursa: covera.ro

     

    Tehnologizarea este o solutie pentru valorificarea potentialului agricol al Romaniei.  Sunt deacord cu o agricultura biologica, aproape de natura, folosindu-se ingrasaminte naturale, iar pamantul sa fie cultivatt inteligent.

    Insa trebuie sa facem trecerea de la aratul cu boi si cai, la folosirea tractoarelor si a masinilor agricole. Muncind inteligent pamantul, nu va mai trebui sa fim clasa de jos in strainatate, sa muncim pentru altii, sa facem tot timpul munca de jos pentru a reusi sa incepem o afacere in Romania, si pentru a ne construi o casa.

    Agricultura, horticultura si cresterea animalelor este o solutie penru Romania, insa schimbarea trebuie facuta intr-un mod inteligent.

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>