• #La Tribuna Europei

  Incepand cu 9 mai si pana pe 30 iunie se face strigarea la #La Tribuna Europei.Parlamentul European in Romania a lansat un concurs de video-selfie pentru orice entuziast cu privire la viitorul Europei.

  banner-tribuna-europei

  Jocul e simplu: imagineaza-ti ca tocmai ai fost ales presedinte al Parlamentului European, iar discursul inaugural despre viitorul Uniunii Europene care va trebuii sa inflacareze spiritele. Ce pasi ar trebuie urmati ca visul tau european sa se implineasca?

  Materialul video trebuie sa aiba o durata de maxim 3 minute, format SD sau HD, transmitand valori europene printr-un mesaj concentrat, accesibil, usor de inteles, si inspirational.

  Care ar fi primul lucru pe care le-ai face daca ai fi ales presedinte al Parlamentului European?

  Dupa un discurs scurt a-si trece direct la treaba. Ca sa citez din clasici: Sa nu lungim vorba, ca o dam in cenaclu.  Si primul lucru care ar trebui facut este cunoasterea si rezolvarea nemultumirilor. Ce le lipseste, ce isi doresc, si ce asteptari au ei de la o Europa unita. Tragand o ocheada la ce se intampla prin Europa prima si cea mai mare nemultumire este cea legata de stereotipii. Intr-o echipa, daca membrii nu se cunosc indeajuns, si au pareri preconcepute unii despre altii, vor aparea cu siguranta segregari, urmate de conflicte.  Ca e la moda cuvantul, va trebui sa fie brand ambassador pentru fiecare tara in parte membra a Uniunii Europene. Daca un ambasador participa la conferinte plictisitoare, se intalneste cu omonimi si discuta teorii abstracte, golf, si ultima vacanta de lux in Bora Bora, nimic nu se va schimba. De la scepticism la negativism este doar un singur pas.

  Asa ca activitatile de lobby, ca tot este la moda termenul se fac la fata locului. Parlamentul prin natura institutiei, promulga legi. Si cum oare ar putea promulga cele mai bune legi, daca nu cunoaste dorinta oamenilor. Sa scoti din burta legi miroase a stat marxist, si nu a democratie.

  A-si putea incepe cu propria mea idee de UE:

  -daca tot suntem frati intr-u gena, si avem constiinta europeana comuna, sa fie asa si in practica, nu doar in teorie

  -teoriile de superioritate a unor natiuni, ar cam trebui sa dispara in contexul european

  -viitorul comun al tinerilor, emigratia nu este o solutie completa si definitiva. Doar gandul ca jumtate din populatia apta de munca a unei tari in curs de dezvoltare economica as poposi brusc pe teritoriul unor tari aflate pe lista dorintelor, cum ar fi Danemarca, ma sperie, si nu sunt danez.

  -continuarea procesului de cunoastere culturala comuna: tabere scolare in  tari vecine, schimburi studetnesti, chair schimb de practici de lucru

  -studiul limbilor straine in scoala: engleza fiind de baza. si restul optionale; daca eu vreau sa invat italiana sa am posibilitatea sa aleg, si sa nu-mi fie impus ca atare ca in timpul copilariei: franceza.

  Care ar fi primul lucru pe care l-ai face daca ai fi ales presedintele Parlamentului European?

   

   

   

   

   

   

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>