• Lansare POC 3: Universul Apelor – prezență și (in)suficiență

  Asociația Bloc Zero ne invită la evenimentul de lansare al celui de-al treilea număr al revistei de bandă desenată documentară POC!, ce va avea loc în data de 2 noiembrie 2023, începând cu ora 19:00, la Centrul Ceh București. Prin intermediul a șapte noi povestiri de bandă desenată, POC!#3 aduce în prim-plan un nou subiect relevant și provocator, și anume apa ca resursă naturală, teritoriu și patrimoniu și influența sa asupra vieții cotidiene.

   

   

  387074370_633346212307658_3998522767143574707_n

   

   

  „Universul Apelor – prezență și (in)suficiență” se intitulează tema centrală a noii ediții POC!, care și-a propus crearea unui context de dialog, cercetare și creație artistică în jurul valorilor apei, alături de o echipă interdisciplinară formată din cercetători, antropologi, activiști, artiști și ilustratori locali, precum și din alte țări.

  Cele șapte povestiri de bandă desenată cuprinse în paginile sale reprezintă rezultatul unui proces derulat pe mai multe luni, care a inclus cercetări de teren în comunități locale, dar și discuții constante cu artiștii implicați. Din Delta Dunării, până în sudul României, către Porțile de Fier sau Târgu-Neamț și până în New York, SUA, acestea reușesc să surprindă influența apei asupra tradițiilor, obiceiurilor și ocupațiilor în comunitățile locale din proximitatea apei, dar și procesul de adaptare la problemele cauzate de schimbările climatice.

  Având la bază perspective istorice, cât și actuale, noile povestiri de bandă desenată invită cititorii la reflecție asupra modului în care prezența sau lipsa apei schimbă ritmul de viață al oamenilor, modelează viitorul noilor generații, duce la depopularea anumitor zone, precum și invită la noi moduri de regândire a mecanismelor sociale și convingerilor personale.

  Echipa celui de-al treilea număr al revistei de bandă desenată documentară POC! a fost formată din antropologii Bogdan Iancu, Vlad Gheorghiu, Călin Cotoi, Liviu Chelcea, Monica Stroe, Pavel Sterec (Rep. Cehă), Loredana Pană, activistă și artiștii și ilustratoarele Maria Simina Dimancea, Anna Benczédi, Dări Tămăslăcaru, Roma Gavrilă, Miruna Șmit, Tuan Nini, Maria Surducan, Alexey Klyuykov (Rep. Cehă).

  Așadar, pe 2 noiembrie 2023, de la orele 19:00, la Centrul Ceh București, se răsfoiesc paginile noului număr POC. Proiectul a fost derulat alături și cu sprijinul partenerilor de la Asociația MaiMultVerde, Cu Apele Curate, Lidl, Centrul Ceh București, Departamentul Masterului de Antropologie din cadrul SNSPA, Departamentul Masterului de Studii Vizuale și Societate din cadrul SNSPA și Centrul educațional de arte performative CEVA.

  Proiectul “Universul Apelor – prezență și (in)suficiență” a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

  Parteneri media: Radio România Cultural, Scena 9, Revista Cultura, Revista ARTA, Filme-cărți.ro, Munteanu Recomandă, ȘtiriONG, România Pozitivă.

  Despre POC:

  POC! se aude acolo unde apare o fisură, atunci când apare o crăpătură, când ceva se dărâmă, când ceva pocnește.
  POC! este despre povești ale oamenilor de rând și despre contextele în care trăiesc.
  POC! vorbește despre subiecte care ne provoacă să regândim mecanisme sociale și convingeri personale.
  POC! prezintă ilustratoare și ilustratori experimentați, dar și autori aflați la începutul carierei.
  POC! dorește să aducă la un loc autorii locali și autori internaționali.
  POC! se află la intersecția dintre cercetarea academică și jurnalistică și banda desenată ca mijloc de exprimare artistică.
  POC! este prima revistă de bandă desenată documentară apărută în România.
  POC! este o revistă anuală, care își propune să abordeze cu fiecare număr subiecte noi și provocatoare.

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>