Tu ce iei cu tine in vacanta de lucru? Nu trebuie sa faci parte din categoria workaholici ca sa te bucuri in vacanta de lucrurile care iti fac placere, ca de exemplu munca pe care o faci din pasiune. Desi acum din categoria portabile, tabletele sunt la moda, tot laptopul e ustensila de baza. Are un ecran mare, memorie, si pur si simplu eu scriu mai repede avand tastatura.
Dar ce te faci daca te lasa cu ochiii n soare (sau ploaia dupa caz) bacteria? Daca dupa 2 ore de lucru esti in cautarea disperata a unei prize e semn ca nu ai ce cauta cu laptopul in salbaticie, si poate un semn ca trebuie sa o inlocuiesti. Poate nu stiai dar majoritatea acestor componente, ca de exemplu baterii laptop au o durata de viata cuprinsa intre 1 si 2 ani, in functie de uzanta. Cu cat il folosesti mai mult, cu atat bacteria devine mai slaba. Insa pe termen lung poti sa-ti maresti durata de viata a bateriei. Am rasfoit prin opniile specialistilor si am realizat o serie de reguli pentru o viata sanatoasa a laptopului tau, implicit a bateriei. Ceea ce facem de obicei, fara sa realizam, si care manaca din viata bateriei de laptop. Si cu cat bifezi mai multe cu atat vei vizita in curand (online sau offline) un magazin baterii laptop. Poti selecta din Control panel optiune de save energy. ;a XP (eu inca XP am) exista botinul Power Options.
1.Atunci cand lucrezi la calculator, alege pe cat posibil un singur task, implicit lasa o singura ferastra deschisa. Stiu ca e greu, dar cu cat mai putine, cu atat mai bine. In primul daca ai un word deschis, un excel,si doua pagini de internet pe google search, plus youtube, si facebook, laptopul nu merge asa cum trebuie; in primul rand are nevoie de mai multa energie ca sa poate prelucra atat date; imagineza-ti ca tu ai fi acela care trebuie sa faca cinci lucruri in acelasi timp. Ai fi eficient? Nu. Asa nici laptopul nu este; se incarca greu, se blocheaza, si rispeste energie. Asa ca data viitoare fii mai bland cu laptopul tau, cand il pui la lucru.
2.Lucrurile care iti face placere, din categoria agrement, precum vizionatul unui film, sau un joc mananca din viata bateriei tale, si daca ma gandesc bine si din timpul tau.
3.Dezactivea-za bluetooth-ul daca nu ai de gand sa-l folosesti. Consuma multa energie degeaba. Sfat valabil si in cazul telefonului cu butoane sau a smartfonului.
4.Nu lasa laptopul in standby; mai bine inchide-l; Optiunea de stand-by e ca o motaiala superficiala, laptopul consumand energie pentru a fi in starea perfecta de reincepere rapida a procesarii de informatie. As compara cu somnul iepuresc pe care il avem cateodata in noptile albe. Si cam atunci ne si trezim lipsiti de energie.
5.Inchide toate porturile nefolisite: camere foto, USB, wireless.
6.Din cand in cand fa-i o defragmentare. Cu cat mai fragmentat hard diskul, cu atat mai multa energie ii trebuie ca sa proceseze informatia. El practica trebuie sa cautate mai mult prin memorie, asa ca pune-le pe toate ordonat pe sertare (metaforic vorbind).
7.Regleza luminozitatea si rezolutia ecranului.
8. Pentru volumul sunetului, alege cel mai mic, sau optiunea mute, daca nu ai de cand sa folosesti.Optiunea de maxim volume+niste boxe=distractia ta (epuizarea laptopului).
9.Evita lucrul in mediile cu temperaturi extreme. Bateriile de laptop functioeneaza pe baza unor compusi chimici, si se seaca mai repede cand functioza in medii neprietenoase( temperature extreme, pozitive sau negative). Pana si incarcarea bateriei trebuie facuta tot la temperatura camerei. De aceea in companii, firme mari, vara se roteste aerul conditionat si climatizarea pentru a se pastra o temperature optima pentru buna functionare a electronicelor.
10.Foloseste un ventilator/cooler atunci cand iti tii laptopul in brate. Dar daca e unul din acela cu USB, mai bine lipsa. Portul USB nu face decat sa iroseasca energie.
11.Nu aseza laptopul aflat in functiune pe suprafete moi precum plapumi, perne, paturi, pe saltea, pentru ca se supra-incalzeste.
12. Elimina perifericile legate prin USB precum mini-tastatura, mouse-ul. Dupa ce ai salvat informatia, deconecteza din portul USB drive-ul extern (HDD).
13.Evita folosirea CD-urilor, si a DVD-urilor. Mai bine lasa informatia pe calculator daca ai nevoie cand esti intr-o deplasare. Comsunam energie. Daca ai chef de muzica nu asculta pe calculator, mai bine i-ati un MP3 player.
14.Selecteaza turn off auto save atuncic and lucrezi in Microsof Office Eord sau Excel. Operatiunea automata de salvare a documentelor forteaza hard-discul sa consume energie. De aspectul acesta chiar nu stiam, si nici nu mi-a trecut prin cap ca o asa operatiune simpla e cauzatoare de batranetea prematura a bateriei de laptop.
15. Inchide conexiunea la internet, daca nu ai de gand sa-l folosesti. Sa economisim energie.
Cand stau si ma gandesc la tot ce nu avem voie sa facem pe calculator, imi dau seaman ca e cam ceea ce facem de obicei, si tine de fiecare dintre noi daca vrem sau nu sa schimbam asta.
Castigatorii primei etape a concursului PowerLaptop din cadrul campaniei Vara Bloggerilor! | Blog Awards says:Reply
August 5, 2014 at 10:35 am
[…] – Florina Fecioru cu articolul http://florinafecioru.wordpress.com/2014/07/11/mai-multa-viata-pentru-bateria-ta/ – Bianca Ionel cu articolul http://blog.biancaionel.com/prelungeste-viata-bateriei-laptopului-tau/ […]