Peste 30 de instituții de învățământ superior, cercetare și ordine din România își dau întâlnire la București pentru Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect, care anul acesta are tema ”Știința pentru pace și securitate”, pentru a vă arăta cum cercetarea românească contribuie la protejarea vieții noastre de zi cu zi.
De la tehnologie de ultimă oră, demonstrații captivante, experimente interactive, până la aplicații practice, sesiuni de Q&A, concursuri și momente artistice, toate acestea vă așteaptă la Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect din București.
Vreți să vedeți ce se întâmplă în interiorul unui stingător de incendii când apăsați pe maneta care declanșează jetul de spumă? Vreți să aflați ce s-a întâmplat la începutul Universului? Sunteți curioși cum ajută printarea 3D la dezvoltarea societății sau care sunt tehnicile de investigare criminalistică cele mai moderne? Vreți să încercați să controlați de la distanță un braț robotic? Toate acestea și multe altele vă așteaptă în ultima zi de vineri din această lună la Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect.
Iată câteva dintre activitățile pe care le veți găsi la standuri:
– Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” vă invită să descoperiți răspunsuri la mai multe întrebări precum: Ce este Criminalistica Nucleară? Sau cum ne pot ajuta radiațiile cosmice să ne securizăm frontierele?
-Institutul de Fizică Atomică vă va demonstra cum este implicată inteligența artificială prin utilizarea învățării automate (ML) si a rețelelor neuronale artificiale (ANN) în recunoașterea facială și vă va testa la “Detectorul de Minciuni”, parte din investigațiile criminalistice.
-La standul Institutului pentru Fizica Pământului veți afla cum stațiile seismice și seismo-acustice detectează rapid evenimentele periculoase, precum exploziile nucleare. Vă veți întâlni cu dronele LiDAR în acțiune și veti afla că pe lângă aplicațiile în geofizică acestea ne ajută la descoperirea resurselor de apă subterane și la identificarea minelor neexplodate în zonele post-conflict.
-Cum funcționează un senzor pentru gaze toxice? Care este inima unui laser? „Cum putem imita natura la scară microscopică? Raspunsul la aceste întrebări și multe altele îl veți afla la standul Institutului pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației.
-Institutul de Științe Spațiale vă invită deslușiți misterele Gaurilor Negre si a undelor gravitaționale generate de acestea , să explorați aplicațiile spațiale avansate pentru sănătate și securitate, precum monitorizarea stării de sănătate de la distanță și să faceți o călătorie în timp către Marea Explozie Primordială (cunoscută și sub numele de Big-Bang).
– Cercetătorii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor vor prezenta cum se poate folosi fizica și ingineria materialelor pentru a contribui la știința pentru pace, siguranță si securitate.
Universitatea din București va susține un adevărat recital de forță prin participarea a cinci dintre facultățile sale la activitățile Noaptea Cercetătorilor -ReCoNnect
-Facultatea de Geologie și Geofizică vă propune o incursiune asupra rolului resurselor minerale în componența clădirilor și a infrastructurii, a mașinilor sau bateriilor electrice, a dispozitivelor electronice pe care le folosiți zilnic precum telefon mobil, calculator, tabletă, Veți afla despre sursa “energiei verzi”; a resurselor de apă atât pentru populație cât și pentru agricultură și energie.
Studenții și cadrele didactice de la Facultatea de Chimie vor realiza experimente chimice simple, eficiente și spectaculoase și vă vor arăta cum chimia influențează viața de zi cu zi, de exemplu pentru furnizarea de apă potabilă curată și sigură, care este esențială pentru sănătate și pace.
La standul Facultății de Fizică veți lua parte la demonstrații interactive și experimentale pe subiecte de actualitate din știință și tehnologie, cum ar fi viteza sunetului în aer, reflexia și refracția luminii în contextul poluării globale, robotică și multe altele.
Cadrele didactice de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării vă vor fi aproape pentru a menține atmosfera și a facilita comunicarea între toți cei prezenți, indiferent de vârstă.
Reprezentanții proiectelor de cercetare și orientare profesională finanțate prin Planul National de Redresare și Reziliență vă vor împărtăși o parte din activitățile cu care contribuie la asigurarea siguranței și securității populației și la alegerea meseriilor viitorului pentru cei care se alătură Universității.
Pe lângă organizatori, vă așteaptă cu o serie de activități captivante și invitații-parteneri din acest an, și anume
-Centrul de informare Europe Direct Bucureşti
-Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații
-Centrul de Cercetare si Inovare pentru Aparare CBRN si Ecologie Bucuresti
-Direcția Natională de Securitate Cibernetică
-Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti
-Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară – Facultatea de biotehnologii
-Măgurele Science Park
-Administrația Națională de Meteorologie
-Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor
-OPTICA Student Chapter INFLPR & SPIE Student Chapter IFA
-Societatea de Geofizica Aplicata din Romania
-Centre International de Formation et de Recherche Avancées en Physique – CIFRA – UNESCO
-Code School Clubs
-Universitatea Copiilor (UNICO)
ReCoNnect – Știință pentru pace și Securitate este organizat într-un consorțiu din care fac parte: Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare Pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.
Leave a comment