• Noaptea filozofiei la Bucuresti

    Joi, 10 octombrie, de la ora 18.00 și până spre miezul nopții, se întampla Noaptea filozofiei la București. Vor veni 17 nume importante ale filosofiei de astăzi, din Franța și România, vor avea loc 10 evenimente, dezbateri publice, în tradiția gânditorilor greci ai Agorei.


    Noaptea filozofiei la București se organizeaza la Rezidența9 (str. Ion Luca Caragiale 32) & Londohome (str. Strada General David Praporgescu 31), cu acces liber, în limita locurilor disponibile. Dialogurile vor avea loc în limbile franceză, română și engleză.

    Programul la Rezidența9:
    -Ora 18.00 | Deschiderea evenimentului: Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România & Tilla Rudel, directoarea Institutului Francez din România la Timișoara
    -Ora 18.30 | „Elogiul traducerii”: Barbara Cassin în dialog cu Bogdan Ghiu
    -Ora 19.30 | „Semnificațiile demnității și aporiile respectului”– Daniel Nica
    – Ora 20.30 | „Cunoștințele pierdute ale economiei”: Arnaud Orain în dialog cu Charles Berville
    – Ora 21.30 | „Viziuni artistice asupra naturii – Cazul Paul Klee”: Dragoș Grusea în dialog cu Luigi Bambulea
    -Ora 22.30 | „Inospitalitate”: Jakob Rogozinski

    Programul la Londohome:
    – Ora 18.30 | „Dialectica pop-ului”: Agnès Gayraud în dialog cu Dragoș Rusu
    -Ora 19.30 | „Era toxicului”: Clotilde Leguil în dialog cu Oana Șerban
    -Ora 20.30 | „Democrație! Manifest”: Barbara Stiegler în dialog cu Christophe Pébarthe
    -Ora 21.30 | „Bântuirile înțelepciunii” – Sebastian Grama
    -Ora 22.30 | „Este filosofia politică naivă?”: Radu Uszkai în  dialog cu Mihai Cernea

    Seria evenimentelor este deschisă de unul dintre cele mai importante nume ale filosofiei europene, Barbara Cassin, filolog și filosof specializat în Grecia antică, doctor în filosofie și director de cercetare la CNRS-Paris IV Sorbona, membră a Academiei Franceze.

    Lista invitaților din Franța este completată de alte nume importante ale scenei academice, intelectuale și civice, precum Clotilde Leguil, cunoscută pentru reflecțiile sale filosofice care îmbină psihanaliza, sau Arnaud Orain, istoric și economist, director al Centre des Recherches Historiques din cadrul École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, preocupat de discursul dialogic asupra comerțului, ficțiuni economice sau „oeconomie”.

    Barbara Stiegler , filozof francez specialist în gândirea lui Nietzsche și în filosofia politică, lector la Universitatea Bordeaux-Montaigne, și partenerul său de dialog Christophe Pebarthe lector la Institutul Ausonius al Universității Bordeaux Montaigne, specialist în istoria Greciei antice și director al Revue des Études Anciennes, se află de asemenea pe lista oaspeților care vor sosi la București pentru a lua parte la eveniment.

    Filozoful francez Jacob Rogozinski un apropiat al lui Jacques Derrida în anii 1980, astăzi, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din Strasbourg, va fi de asemenea prezent la București în seara zilei de 10 octombrie.

    Pe lista invitaților din Hexagon se află și Agnes Gayraud, filosof și muzician (cunoscută sub numele de La Féline), o colaboratoare constantă a cotidianului Libération.

    Noaptea Filozofiei este un eveniment inițiat în țara noastră de Institutul Francez din România, cu sprijinul @Citéphilo, @Métropole Européenne de Lille și @INSTITUT FRANÇAIS, care are loc anual la Timișoara și la București.

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>