Muzeul Național al Literaturii Române participă și în acest an la Noaptea Muzeelor. Cele șapte spații ale MNLR – expoziția din baza din strada Nicolae Crețulescu 8, expozițiile temporare din Calea Griviței 64-66 și cele cinci case memoriale ale scriitorilor Tudor Arghezi, George Bacovia, Anton Pann, Ion Minulescu și Liviu Rebreanu – vor fi deschise publicului și vă vor oferi diferite evenimente pentru toate vârstele și gusturile.
Pentru cei mici, Cum vă place, oferit de Teatrul Vienez pentru Copii, o întâlnire cu adevărat specială cu scriitoarea Carmen Tiderle, tururi ghidate și ateliere realizate cu talent și pasiune de muzeografii MNLR.
Până la miezul nopții, va avea loc a XV-a ediție a Maratonului de Poezie și Jazz, în cadrul căruia vor citi 15 poeți, însoțiți de momentele artistice susținute de Maria Răducanu, Nadia Trohin, Mircea Tiberian și Mike Godoroja & Blue Spirit.
De cu seară până noaptea târziu vor avea loc concerte de jazz, de muzică tradițională reinterpretată și de muzică clasică, lecturi publice de poezie, un dialog fascinant despre ceasuri, actorie și regie și o întâlnire de la miezul nopții – Miez de noapte cu miez de înțeles – cu Ovidiu Lipan Țăndărică.
La mansarda MNLR (strada Nicolae Crețulescu nr. 8 ), se desfășoară expoziția „Tensiunea de suprafață” a artiștilor 2META+ (Maria Manolescu, Romelo Pervolovici, Radu Pervolovici). Expoziția propune o reflecție asupra uneia dintre temele abordate de grupul 2META+ de-a lungul timpului: apa și tensiunea de suprafață. Proiectul pornește de la o caracteristică fizică a apei, privită ca interfață cu un alt mediu și ajunge să dezvolte efectul unei forțe interioare la suprafața apei. De aici multitudinea de interfețe abordate în acest context: între concret și abstract, între real și metareal/virtual, între construcție și deconstrucție, interior și exterior. Pictura, sculptura, arhitectura, video-instalațiile sunt alternate pentru a obține o continuitate între discursurile diferitelor medii. Tensiunea de suprafață este văzută ca o metaforă care ține împreună toate aceste discursuri, de la medii tradiționale la cele digitale.
Un moment special îl constituie lansarea audioghidului în limba spaniolă a expoziției de bază a MNLR, realizat în colaborare cu Institutul Cervantes, Radio România și Teatrul Radiofonic.
Vizitarea Caselor memoriale ale MNLR, a expozițiilor temporare din Calea Griviței 64-66, a expoziției de bază din strada Nicolae Crețulescu 8, precum și intrarea la toate evenimentele organizate de Noaptea Muzeelor sunt gratuite.
Parteneri: APLER, Euro CulturArt, Programul CATENA pentru artă, Institutul Cervantes, Radio România, Teatrul Radiofonic, Institutul Yunus Emre, Cercetașii României
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Agenția de carte, revista Observator cultural, revista Contemporanul, Radio Trinitas, Iqool, Modernism, Ficțiunea OPT m, Ordinea Zilei, revista Familia.
Programul aici: https://mnlr.ro/noaptea-muzeelor-la-mnlr/
Leave a comment