Un obicei local al cartierului Drumul Taberei este un tur de buclă. O tură de alergat în buclă sau o tură cu bicla sau poate o plimbare la apus. Aleile sinuoase și bulevardele largi te invită la plimbare, bucla fiind sistematizată ca o stațiune de pe litoral, unde bibliotecile de la parterul blocului țin locul recepțiilor de hotel.

Suntem invitați la un tur de buclă unde poți să asculți povești serioase și neserioase împreună cu Alex Axinte, arhitect, cercetător și educator din București, pasionat de documentarea și susținerea practicilor informale de gestiune a spațiilor comune în contextul locuirii colective post-socialiste, și Iuliana Dumitru, socio-antropoloagă și doctor în Filologie, care explorează comunitățile umane și geografiile simbolice, axându-se pe reprezentarea lor în artă.
Alături vor fi Alexandra Coroi și Bogdan Dumitrescu, care lucrează împreună de peste 10 ani în proiecte ce îmbină explorarea vizuală și teoretică, și coordonatoarea Raluca Paraschiv, cu al său background valoros în proiecte care se referă la multiplele fațete ale arhivei, naturii și locuirii în relație cu tehnologia și media.
Traseul durează aproximativ o oră și începe la intrarea în parcul Moghioroș cu o scurtă introducere despre istoria și dezvoltarea cartierului, cu accent pe autoetnografie și cercetarea locală. Continuă apoi spre zonele culturale, vizitând piața, bisericile și zona militară, cu o oprire la biserica cu acoperiș auriu situată pe terenul armatei. Traseul continuă prin parcul Drumul Taberei, apoi spre aleea Săndulești pentru a explora câteva lucrări de artă publică și căsuțele pentru pisici.
Se revine pe bulevard și ne îndreptăm spre piața Valea Ialomiței, cu o scurtă oprire la garajele din zonă pentru a discuta despre proiectele comunitare. Traseul continuă printre blocuri, până la Valea Ialomiței, cu povetsti despre blocul Materna și muralul cu Gdansk.
Proiectul „Oraș în buclă: cercetare critică creativă în cartierul Drumul Taberei” este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Leave a comment