În cadrul acestei serii de mini-conferințe, specialiștii muzeului vor aduce în atenția publicului atât personalitatea și rolul pe care dr. Nicolae Minovici l-a avut în dezvoltarea medicinei legale românești, cât și pasiunea pentru obiectele de artă populară.
Intitulată „Origini, particularități și povești ale obiectelor de ceramică din colecția Muzeului Nicolae Minovici”, mini-conferința va avea loc sâmbătă, 29 aprilie 2023, de la ora 16.00, și va fi susținută de dr. Silvia Zamfir, Șef Secție Antropologie Urbană – Muzeul Municipiului București. Evenimentul include și un scurt tur în expoziția permanentă a Muzeului Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1).
„De-a lungul timpului, estetica obiectelor de ceramică și disponibilitatea lor în târguri au stârnit interesul colecționarilor de a le achiziționa și de a le oferi un loc în colecția lor de obiecte, lucru ce l-a inspirat și pe Nicolae Minovici în realizarea colecției. Datorită profesiei de medic, care-i oferea posibilitatea de a călători prin toate regiunile ţării, Nicolae Minovici a achiziționat obiecte de ceramică din diverse târguri. La realizarea numeroasei sale colecții de ceramică și-a adus aportul și nepotul acestuia- Dumitru Furnică Minovici care a fost interesat de obiectele de ceramică din sudul Ardealului, de la Brașov la Sibiu, cât și cele specifice regiunii Clujului.
Printre obiectele de ceramică care fac parte din colecția doctorului Nicolae Minovici, cele mai numeroase (aproximativ 1.800 de piese) se pot găsi farfurii, cancee, căni, vaze, oale de diferite mărimi. Dintre atelierele prezente în colecție amintim: Atelierele Domeniilor Coroanei, Atelierul Troița, Gheorghe Niculescu sau atelierele din Transilvania.”
Leave a comment