• Punga cu Pungi @ Străzi Deschise

  Punga cu Pungi  este  campanie de conștientizare a impactului pe care plasticul îl are asupra vieții noastre, prin artă.Cum arată 1 milion de pungi de plastic? E o simulare – manifest a unei posibile vieți acaparate și sufocate de plastic, în care contemplăm frumusețea unei pungi care plutește în aer. Scopul: 1 milion de pungi de plastic transformate în artă.

  298736549_3354117111578949_7748655998968653054_n

  Proiectul are în centru o colectă de pungi de plastic care urmează să fie transformate în instalații de artă și prezentate publicului în toamna acestui an. Bucureștenii sunt încurajați astfel să își doneze „punga cu pungi”. Punctul central al donațiilor este Rezidența9 (strada I.L. Caragiale 32, Sector 2), unde va fi instalată o „pungă cu pungi” supradimensionată, din material textil, dar astfel de containere vor fi amplasate și în alte puncte din oraș și din țară. Obiectivul campaniei este de a strânge 1 milion de pungi de plastic, care vor fi ulterior reciclate.

  În perioada august – septembrie 2022, la Rezidența9, se vor desfășura 10 workshop-uri coordonate de un grup de artiști și adresate publicului larg în cadrul cărora va fi creat suportul unei instalații din pungile de plastic colectate. Ideea acestor workshop-uri este inspirată de AEROCENE, un proiect – manifest creat de artistul spaniol Tomás Saraceno.

  One Minute Older care își propune, pe lângă colectarea pungilor, să strângă semnături pentru o petiție lansată de Climate of Change, un consorțiu din care fac parte organizații din 22 țări europene. Această petiție le cere liderilor europeni acțiuni urgente în ceea ce privește protecția mediului înconjurător și își propune să adune peste 100.000 de semnături până în noiembrie 2022, când va avea loc Conference of the Parties al Națiunilor Unite (COP27) în Egipt. E un moment vital, în care liderii tuturor țărilor prezente pot aborda într-un mod inteligent criza climatică și pot pune bazele unei justiții climatice globale. Semnăturile vor fi înmânate președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la COP27.

  Expoziția One Minute Older va avea loc în luna octombrie. În paralel vor fi organizate o serie de dezbateri și proiecții de film dedicate legăturilor dintre migrație și schimbare climatică. One Minute Older va include și un proiect editorial dezvoltat pe platforma Scena9.ro, în toamnă: o serie de 6 materiale despre mediu și schimbare climatică coordonat de jurnalista Roxana Bucată.

  În septembrie,  îi găsim pe Calea Victoriei, la Străzi Deschise – Promenada Urbană, în Piațeta Teatrului Odeon, între 17:00 – 21:00, în următoarele weekend-uri: 03 – 04 septembrie, 10 – 11 septembrie si 17 – 18 septembrie.Dacă nu ajungi în weekend pe Calea Victoriei, poți veni cu pungile de plastic în orice zi la Rezidența9 (strada I.L. Caragiale 32, Sector 2). În toamnă, pungile vor fi transformate în lucrări de artă.

  Eveniment desfășurat în cadrul proiectului Străzi Deschise – București, Promenadă urbană, organizat de Primăria Municipiului București prin Cul Tur Ed – Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB și PROEDUS – în calitate de operatori zonali.
  One minute older este un proiect dezvoltat de către Fundația9 prin cele două programe ale sale, Rezidența9 și Scena9. One minute older este câștigător al unui grant din partea programului Climate of Change, program european girat de un consorțiu care reunește 23 țări și 26 de organizații partenere și finanțat prin Programul de educație și conștientizare pentru dezvoltare al Comisiei Europene (DEAR).

  Parteneri One Minute Older: I.N.C.D.T.P. – Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie București.

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>