• Scoala de public speaking

    Expresia public speaking este alaturata statusului unei vieti implinite si de succes.  Avem nevoie de cuvinte pentru a ne exprima in voie si cum trebuie gandurile. Din vremurile antice marii oratori aveau pozitii inalte in societate, erau senatori, practicau filozofia si dreptul, tineau discursuri, iar prin ceea ce spuneau aveau o influenta enorma asupra poporului. Poate ati auzit de marii oratori ai Greciei Antice precum Demostene, Hyperides, Pericle sau ai Romei: Cicero, Seneca.

    Si in ziua de astazi succesul sta in manuirea cum se cuvine a cuvintelor. In vremurile antice existau asa numitele scoli de oratorie. Chiar in filmul viata Sfantului Augustin, se arata cum in tinerete acesta se pragatea intens cu profesorul de oratorie, pentru a putea studia si a practica dreptul. Degeaba stii legea, daca nu stii cum o sa o folosesti.

    Daca acum mii de ani existau scoli de oratorie, de ce nu ar fi si acum. Vad doar avantaje pentru un curs de public speaking. Daca noi putem apele al cursuri organizate de specialisti, copii nostrii ar putea invata asta in scoala. Ne invata sa scriem, sa citim, sa socotim, dar nu cum sa vorbim.

    Acum ma astept la replici ca: la scoala si in familie ne invata cum sa vorbim; sincer nu spuneti asta, ca si va contrazic: mai degraba acasa, in familie, cat si la scoala, ne-au invatat, si inca se invata cum sa tacem, si ce sa nu spunem.

    Public speaking nu inseamna vorbarie fara noima, cum poate le trece prin cap unora. Sunt o serie de avantaje indiferent de varsta:

    -topeste timiditatea cum ai zice peste;

    -poti sa iti exprimi mai bine sentimentele, si ideile

    -prinzi curaj sa abordezi pe oricine oricand

    -te fac remarcat

    -poti sa faci o cariera in domenii conexe: drept, jurnalism, politica

    De cate ori ai simtit in nod in gat la un examen oral, sau la o prezentare de proiect. Ai citit de zeci de ori prezentarea, si tot te-ai balbait.  Cu totii gresim, si exista o singura solutie: exercitiu si practica a vorbirii, si folosirea unor tehnici care sa te avantajeze in functie de audienta. Sa fim seriosi: discursul de prezentare din fata unor intelectuali trebuie sa difere ca stil, nuanta, si cantitate, fata de un discurs de prezentare a unei idei de afaceri. Unii vor metode, altii vor cifre.

    Acum esti convins ca avem nevoie de o scoala de public speaking la nivel public? Macar un curs optional in scoli, prin care copii timizi sa invete sa se exprime. Sa stii cum sa tii un discurs te poate ajuta in viitor. Nu toti ne-am nascut contabili si ne place sau ne jucam cu cifrele, sau sa  putem arata ce stim butonand  pe calculator, sau dezmembrand un hard-disk.

    Eu sunt un cercetator mai degraba al stiintelor sociale, decat al celor exacte. Prefer sa ma joc cu expresii atat in scris, cat si in vorba, iar treaba cu cifrele se opreste doar la necesitate.  Si cum sunt constienta ca in viata invat tot timpul, consider un curs de public speaking o etapa de dezvoltare.

     

     

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>