Scrisorile Bucureștiului” este prima manifestare locală cu puternic caracter participativ a Festivalului Scrisorilor (și a doua ediție a acestei inițiative lansată de Asociația Hearth – singura din România care aduce în atenția publicului importanța culturală a scrisorilor).
Proiectul își propune să (re)aducă în atenția tinerilor scrisul și scrisoarea ca activitate de procesare a gândurilor și emoțiilor, pe de o parte, și să ofere locuitorilor Bucureștiului o perspectivă cultural-educațională inedită asupra epistolarității – prin intermediul unor ateliere creative participative, a unei expoziții și prelegeri care ajută comunitatea să înțeleagă istoria unor perioade din trecut ale Bucureștiului prin raportarea la scrisorile existente.
Astfel, proiectul invită comunitatea bucureșteană să ia parte la o suită de activități cultural-artistice care vor avea loc între 17 septembrie – 15 octombrie 2022 și să exploreze într-o manieră interactivă scrisorile Bucureștiului de acum și de altădată.
Proiectul “Scrisorile Bucureștiului” debutează în weekend-ul 17-18 septembrie cu un set de patru ateliere creative desfășurate în aer liber:
-Jurnal prin tehnica colajului „Bucureștiul în colaje” – sub îndrumarea unui artist vizual, vei fi încurajat să realizezi în familie câte un colaj din materialele puse la dispoziție de Asociația Hearth, cu tema: Ce înseamnă Bucureștiul pentru tine?. Coordonator atelier: Andrei Stan.
-“Bucureștiul la mașina de scris” – sub îndrumarea a 2 traineri, vei avea experiența inedită a redactării unei scrisori folosind un instrument care aparține deja istoriei.
-Atelier de artă comunitară „Pansament pentru suflet” – sub îndrumarea unui artist, vor fi bandajați artistic 10-12 copaci, iar publicul va fi invitat să scrie mesaje de speranță pe bandaje, ca voce a unei comunități care a trecut prin trauma însingurării determinate de distanțarea fizică impusă de perioada pandemiei. Coordonator atelier: Valeria Cristia.
Atelierele se desfășoară simultan în zilele de sâmbătă și duminică (17-18 septembrie 2022), în intervalele orare 9-13 și 14-17, pe pajiștea din fața Park Lake. Fiecare atelier va avea câte 4 sesiuni, astfel că poți alege să participi la mai multe ateliere pe parcursul celor 2 zile. Atelierele sunt potrivite pentru toate vârstele – se adresează în egală măsură familiilor cu copii, adulților, copiilor și adolescenților care își doresc să petreacă timp de calitate cu cei dragi.
Coordonatori
Andrei Stan este artist multidisciplinar, regizor de film și muzician. A absolvit în 2013 MET Film School din Londra, iar pe lângă proiectele personale din sfera artistică, Andrei predă cursuri de autocunoaștere prin artă, o parte dintre ateliere fiind susținute la Kogaion Gifted Academy, unde învață copiii și adolescenții cum să utilizeze tehnologia în moduri creative și cum să-și exploreze și exprime emoțiile prin arta. Este pasionat de arta colajului si folosește aceasta tehnică ca uneltă a cunoașterii si a exprimării de sine.
Ana Sorina Corneanu este actor independent, dramaturg și consilier pentru dezvoltare personală prin artă. În experiența sa, fie editorială, scenică, dramaturgică sau de lucru cu copiii, urmărește să îmbine mereu plăcutul cu utilul – adaptându-se principalelor teme de interes în realitatea socială.
Valeria Cristia este licențiată UNATC I.L. Caragiale – Arta Actorului Mânuitor de Păpuși și Marionete din 2004, este Președinte al Asociației Culturale Artextract din 2008 și are o bogată experiență în spectacole, evenimente și ateliere interdisciplinare pentru copii și tineri.
Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.
Parteneri: Muzeul Municipiului București, Primăria Sector 3, Camera din Față, Librăria Franceză Kyralina, Biblioteca Metropolitană București, Asociația Hestugma, Asociația Artextract, Radio România Cultural, Colegiul Național Bilingv George Coșbuc, iQool
Leave a comment