• slow powered by Glamour

  Timp de 2 zile pe 10 si 11 noiembrie am participat online la prima editia a conferintelor slow despre sustenabilitate, marca  Glamour.

  In prima zi  s-a discutat despre cum rezistam shoppingului impulsiv si cum ajungem sa facem alegeri constiente pentru noi dar si pentru mediul inconjurator, si daca este nevoie de o revolutie in industria modei. Dupa-amiaza a avut loc un workshop interactiv timp de 30 de minute intitulat  ECO Age. Invata sa reciclezi corect produsele de beauty.

  La workshopul Reciclarea produselor de beauty am aflat mai multe despre principiie unui comportament sustenabil ce include conceptele de redesign si reutilizare. Pentru a recicla un recipent cel mai important este sa folosim tot continutul, pentru ca sticla de plastic trebuie sa fie golita de substante si curatata pentru a putea fi reciclata. Mi-am reinprospatat informatiile despre depozitarea corecta a deseurilor, compostarea deseurilor organice. Stiati ca odata ars plasticul nu mai poate fi reciclat? Cum reciclam corect plastic? Totul depinde de tipul de plastic. In partea de jos a fiecarui recipient este un simbol cu o cifra in mijloc care ne spune mai multe

  1-este pet; se recicleaza

  2-HDPE-propilena de inalta densitate-caserole usoare, sticla unui gel de dus; se recicleaza

  3-PVC -greu de reciclat

  4- EDPE-propilena de joasa intensitate precum pungile de impachetat

  5pp-propilena din care sunt confectionate de obicei cutii sau caserole groase cu capac

  6PS-poliester-de exemplu caserolele de unica folosinta, nu poate fi reciclat

  7 de cativa ani simbolul  unui plastic nou bio-plastic facut din materii vegetale.

  Conferintele au continuat pe zoom in zona de corporate reponsability si ce pasi fac marile companii pentru un viitor sustenabil.

  Cea mai controversata conferinta a fost despre adevaratul pret pe care il platimp pentru fast-fashion, discutie in limba engleza cu  Dana Thomas, autoarea cărții „Fashionopolis: The Price of Fast Fashion and the Future of Clothes“.  S-au atins puncte sensible precum fabricile din zonele defavorizate lucratorii din fabrici care muncesc multe ore, in conditii precare, despre muncitori ilegali in centrele marilor orase, dar si impactul asupra mediului-murdarirea apelor cu deseuri. Un caz descris in carte este imbolnavirea cultivatorilor de bumbac din India pe fondul pesticidelor. Solutia: bumbacul organic si dezvoltarea miscarii slow fashion.

  Ultima tema a zilei a fost despre combaterea risipei de alimente; o discutie cu Cami Gui, fondatoare a Bancii pentru Alimente Cluj si coordonatoare Food Waste Combat, Catalin Bejenariu, Head-chef Kane – New Romanian Cusine si Elena Greta Apostol, Art Director & Food Blogger De Mancare. Am aflat despre proiectul #denearuncat, ce are ca scop promovarea ideilor si retetelor pentru a preveni risipa de alimente.

  Miercuri 11 noiembrie au avut loc 4 conferinte si un workshop:

  Sustenabilitate in viitor: trenduri si semnale de schimbare
  Changemakers: Initiative globale si locale care schimba lumea in bine

  Un pact cu mediul. Sustenabilitate ca filozofie in companie
  Un workshop interactiv susținut de Andrei Coșuleanu, fondator Act for Tomorrow: ABC-ul Reciclarii: un ghid complet pentru un stil de viata sustenabil.
  Conferinta care mi-a atras atentia a fost Arta upcyclingului, Cum transformi dopuri de plastic sau PET-uri in accesori cool.
  O discuție cu Ecaterina Colasîz, designer și fondatoarea brandului de accesorii și bijuterii Katerini, si designerul Ferencz Borbala. Katerini, este brand romanesc de accesorii prêt-à-porter și made-to-measure, ce a lansat de curand linia de bijuterii Silver Lining, o colectie capsulă realizata integral din PET si mase plastice reciclate. Proiectul a luat nastere din dorința de a creste gradul de constientizare a comunitatii  asupra necesitatiii de a adopta o atitudine responsabila față de mediul inconjurator si de a crea un produs sustenabil. Colectia este formata din cercei, bratarii, accesorii de par si brose, realizate integral din materiale plastice reciclate, toate decorate cu linii fine, argintii.

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>