Casa este un loc care trebuie aranjat si decorat in asa fel incat sa ne simtim confortabil. De asta facem curat, aprindem lampi de aromoterapie, deschidem ferestrele sa aeriseasca, punem flori in ghivece si incercam sa avem o armonie in casa.
Designul interior a devenit mai mult decat o arta care ne invata cum sa ne aranjam patul intr-o camera, unde pozitionam biblioteca, si daca mai e nevoie de o culoare in dormitor. In ultimii ani s-a imbinat cu tehnicile feng-shui sau si cu multe alte tehnici de echilibrare a energiilor casei. Treaba asta cu energia casei nu este vreun psiho-pupu parapsihologic misterios si irational. Din punctul meu de vedere e cat se poate de logica. Pe scurt: casa trebuie sa aiba ferestre mari in care sa intre lumina soarelui; sa fie curatenie si ordine pentru ca acestea atrag prosperitatea. Mi se pare o treaba rationala. Daca nu sunteti de accord cu mine, ati vazut vreodata un om bogat cu o casa sau un birou dezordonat? Daca nu ma credeti, cautati-i si intrebatii. In primul rand trebuie sa existe o diferentiere a spatiilor, pentru putea trai echilibrat. In bucatarie sa mananca, in birou se lucreaza, iar in dormitor se doarme. Daca pui patul in biblioteca cu siguranta vei simti o adiere de omleta; si nu mananci unde dormi. Aceste aspecte au fost studiate si in laboratoare, centre de cercetare psihologica si sociala si o serie de concluzii interesante au fost evidentiate. Creierul uman percepe anumite spatii avand un anumit rol, si ne comportam ca atare. De asta de multe ori cand intram in bucatarie ni se face foame, si avem tendinta sa mancam mai mult cand stam in bucatarie, fata de zilele can mancam o gustare pe terasa afara. De asta e recomandat cand ai de citit sau de invatat pentru un examen sa nu stai in pat. Creierul concepe patul ca un loc pentru somn, si indata de ia moleseala. Baie un spatiu de curatare si relaxare, iar de accea SPA_urile semana cu niste bai, si nu c niste bblioteci.
Adesea baie este trecuta cu vederea, dar acest spatiu isi are propriul rol, fiind un spatiu cu totul special, trebuind sa fie tratat ca atare. Ca decor baie inseamna faianta si gresie, closet, masina d espalat, chiuveta, cabina de dus, bideu, cada de baie, si mobilier de baie, toate pozitionate in functie de spatiu si preferinte. In functie de suprafata baii macar doua dintre cele de sus trebuie sa fie in baie: chiuveta si cada de baie. Sunt multi care spun ca o cabina de dus e de ajuns, si cada e prea mult, in conditiile in care apa e o resursa de care trebuie sa vem grija, si nu trebuie irosita. Totusi nu cred ca eu irosesc asa multa apa facand din cand in cand obaie normala in cada (cel mai des fac dus), comparativ cu acei consumatori industraili, si adminsitratiile de orase, care se joaca cu apa ca aerul. In fabrici se consuma tone de apa, iar orasele sunt populate de acele fantani arteziene in care apa devine decor, in esenta fiind doar un moft urban.
Baia era importanta si in Antchitate, de ce sa-i minimalizam importanta in secolul XXI? Izvoarele istorice ne spun ca arabii au dat forma actuala a sapunului, iar de la vikingi am imprumutat obiceiul spalatului sambata. Si cate traditii nestiute or mai fi legate de baie. Pentru romani baia era un rasfat. Asa ca baia trebuie sa fie asa cum trebuie, si cum iti dicteaza personalitatea. Daca crezi in filozofiile feng-shui poti sa agati un cristal la intrarea in baie.
Cada acril cu scurgere automata si panou incastrat
Sursa foto: saniclas.ro
In mod clasic, baia este asociata cu culoarea alba. Te poti juca cu culorile, si personaliza mobilierul. Sau poti atasa un colac albastru cu pestisori colacului de pe closet, sau sa alegi un lavoar roz in forma de scoica. Baia ta poate deveni un loc de relaxare cu cabina de dus cu jacuzzi, cada cu valuri, cu instalatii de aromo-terapie si joc de lumini si culori pe pereti.
Baia ta are culoare?
Leave a comment