Fascinata fiind de diversitatatea arhitecturala a caselor taranesti de pe teritoriul Romaniei, cred cu tarie ca patrimoniul cultural are un potential inca nedescoperit in mediul rural.
Urmarind la ce se mai lucreaza in domeniul am descoperit un grup de oameni cu initiativa care sa intinereasca casele de bunici uitate la tara.
Prin platforma campionatul de bine (o platforma de tip fundraising romaneasca) mi-a atras atentia initiativa de a da un suflu nou caselor taranesti, transformandu-le in locuinte moderne, dar pastrand arhitectura traditionala.
Gazde bune in case batrane este un program de dezvoltare locala prin patrimoniu cultural realizat de catre Asociatia Sinaptica in parteneriat cu comunitati rurale interesate sa-si foloseasca resursele culturale disponibile pe teritoriul lor, in scopul cresterii sociale, economice si culturale.
Ce urmareste acest program de dezvoltare:
– sustinerea dezvoltarii turismului responsabil in zonele rurale cu patrimoniu cultural valoros, prin implicarea comunitatilor locale si a altor factori interesati;
– incurajarea dezvoltarii la nivel local a micilor industrii bazate pe mestesuguri si/sau pe produse agricole cu specific traditional;
– crearea unei retele de gazduire in cadrul gospodariilor traditionale, care sa valorifice turistic arhitectura vernaculara din mediul rural si patrimoniul gastronomic local.
20000 lei – pentru reabilitarea in 2018 a 4 case traditionale din Mehedinti, Alba si Hunedoara si pentru crearea unei retele de gazduire in cadrul gospodariilor traditionale cu cel putin sase gazde bune, care sa valorifice turistic arhitectura vernaculara din mediul rural si patrimoniul gastronomic local.
Cui se doneaza
Comunitatile rurale vizate: comunele Isverna, Podeni si Ponoarele din judetul Mehedinti,Blajeni din judetul Hunedoara si Ciuruleasa din judetul Alba. Inscrierea in program este voluntara si se supune conditiilor de mai jos.
Ce inseamna ca un localnic este gazda buna in casa batrana:
– locuieste intr-unul din satele cuprinse in program si detine o casa cu vechime mai mare de 80 de ani, asupra careia nu au fost facute intervenții constructive moderne (recompartimentari sau adaugiri de volume, parchet laminat, gips-carton, termopan și altele asemenea).
– are disponibilitate pentru efectuarea reparatiilor (de catre Sinaptica si parteneri) si isi asuma nemodificarea pentru o durata ulterioara de cel putin 5 ani si pastrarea constructiilor pentru accesul turistilor.
Donatorii vor putea sa viziteze si, daca doresc, sa innopteze in casele traditionale refacute in cadrul programului “Gazde bune in case batrane”. In 2017 asociatia arefacut in satul Isverna casa babii Mariuta si casa lui nea Gheorghe, iar in anul 2018 isi propun cel putin alte 4 case sa fie refacute si deschise pentru vizitare.
Bursa Binelui este singura platforma online care permite donatiile fara comisioane, incurajand astfel donatorii care vor sa participe cu sume mici (5, 10 lei) la sustinerea financiara a unei cauze. Suma minima care poate fi donata este de 5 lei. Toată tranzacția este 100% securizată și nu se percepe niciun fel de comision.
Anul acesta Campionatul de Bine, competitia dedicata organizatiilor neguvernamentale ce vizeaza finantarea proiectelor sociale prin intermediul donatiilor individuale, a ajuns la cea de-a cincea editie. Competitia este organizată de Bursa Binelui, singura platforma online de donatii necomisionate din Romania și se desfasoara in perioada 5 decembrie 2017 – 19 februarie 2018.
Campionatul de Bine este o competitie pentru strangerea de donatii adresata ONG-urilor din Romania, care urmareste sa transforme organizatiile în fundraiseri, in vederea atragerii de donatii. La finalul Campionatului de Bine vor fi recompensate primele 3 proiecte în functie de numarul donatiilor atrase si al numarului de donatori distincti. Premiile constau in dublarea sumei stranse pe toata perioada Campionatului, in limita a 5.000 Euro pentru fiecare proiect castigator.
.
Leave a comment