• Târgul pâinii de Ziua Satului Românesc

  Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ne invită în perioada 22-24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc. Cu această ocazie, vizitatorii sunt invitați la Târgul pâinii .

   

   

  372043348_688489089982899_3122064217602140096_n

   

  Prin acest eveniment se aduce în atenția vizitatorilor complexitatea valențelor alimentului care ocupă un loc important în orice civilizație; astfel, se subliniază atât rolul social al pâinii, de aducere împreună a comunităților, cât și cel magico-ritualic, spiritual, de element apotropaic sau chiar oracular.
  Sub variate forme, de la cea rotundă asociată simbolurilor solare, la cea împletită care amintește de dualismul universal, sau chiar antropomorfă (colindeții sau bolindeții), pâinea a însoțit marile evenimente din viața omului, marcând pragurile spre un nou început, ce se dorește plin de prosperitate, speranță, bucurie. Ea este prezentă la nașterea copilului, la nuntă, dar și la înmormântare, văzută ca o trecere spre viața veșnică. Pâinea este element central al ritualului religios – darul suprem făcut de Dumnezeu omului, prin care se săvârșește unirea cu Iisus Hristos în Taina Euharistiei: ”Luați, mâncați; acesta este Trupul Meu”.
  Lumea pâinii se deschide în curtea Muzeului Satului, de Ziua Satului Romanesc, spre a-i cunoaște tainele și puterile nebănuite, bucurându-ne de nenumăratele arome și forme pe care le îmbracă, de la cea tradiționala, ce amintește de copilăria din curtea bunicilor, până la cele mai surprinzătoare creații. Vor fi prezenți brutari artizani, producători, comunități, ambasade ale unor țări prezente în România care ne vor prezenta tradițiile lor reunite în jurul pâinii noastre cea de toate zilele.

   
  „Ziua Satului Românesc” a fost instituită prin Legea nr. 44/2020. „Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social, cultural și științific în scopul de a aprecia și a promova satul românesc”, se menţionează în lege.

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>