• Teatrul-trecut, prezent si viitor

    Teatrul nu a fost la fel nicicand. Odata cu vremurile, teatrul si-a schimbat fata, dupa modul de purtare al oamenilor. Istoria teatrului a inceput in Antichitate, a decazut in Evul Mediu, transformandu-se in butaforie pentru mase. Apoi renasterea a adus cultura antica in inimile oamenilor, si teatrul a renascut.

    De-a lungul timpului  teatrul a cunoscut marire si decadere, aplauze si huiduieli, saracie si bogatie, si un public mai mult sau mai putin recunoscator. Statutul actorului a fost dintotdeana incert. Desi sufletul sau ar fi vrut sa traiasca drama pe scena, foamea l-a facut sa constientizeze ca doar comedia, uneori  brutal fortata de la umor la bascalie sa castige teren in fata maselor. Si vinde.  In prezent teatrul este refuzat de cei ce nu mai au rabdare, sau nu mai au timp. Aud des comparatia ca teatrul este plictisitor, static, pe cand un meci de fotbal este mai antrenant. Cum sa compare doua evenimente, care nu au nimic in comun. Oare umanitatea reia vechile obiceiuri ale plebei romane, care  a ales circul, si luptele de arena,  si  a uitat teatru?

    Eu imi permit sa formulez o teorie ce explica aceasta paradigma contrariata. Eu cred ca oameni au uitat ce este teatrul. Spectacolele modern se tin pe marile scene ale oraselor, iar oamenilor din sate le este oarecum innaccesibil. Timpul a trecut, cei din orase au emigrat, iar cei din sate au luat locul, neavand in minte cultura teatrului. Si daca ei nu stiu de teatru, cum ar putea sa-l cunoasca copii si nepoti lor? Ca si dulceata de gogonele, iti este intotdeauna frica sa cumperi, sau sa gusti ceea ce nu cunosti.   Pentru ca scoala ar trebui sa suplineaca ce lipseste in familie, scoala ar trebui sa organizeze miscari culturale care sa promoveze arta, prin vizite la muzee si galerii de arta, vizionari de spectacole de teatru si opera. Nu garanteaza nimeni ca vor deveni peste noapte toti adepti, dar unele suflete isi vor gasi alinarea in aceasta forma de hrana spiritaula. Caci arta hraneste sufletul si mintea. Cum sa intelegi filozofia lui Camus, fara sa-i privesti pe scena arta?

    Despre Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti

    105325jocul_regilor

    Istoria teatrului evreiesc din lume a inceput la Iasi, cand scriitorul Avram Goldfaden (1840-1908) a inaugurat primul teatru evreiesc profesionist di lume, in celebra gradina a orasului numita Pomul verde. Mai tarziu echipa se muta la Bucuresti, de unde porneste turnee  de teatru in toate orasele Romaniei.   Teatrul evreiesc in Romania se pregateste sa sarbatoreasca 130 de ani de istorie si cultura. Noua stagiune este reprezentata de una dintre personalitatile marcante ale teatrului romanesc actrita Maia Morgenstern, in prezent directorul teatrului evreiesc de stat in Bucuresti.

    Articol inscris in competitia SpringSuperBlog 2014!

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>