• Triunghiul sacru al Daciei

  In nordul regiunii istorice Muntenia intre  Targoviste, Campulung Muscel si Pitesti se afla trei puncte ancestrale de o importata istorico-culturala  uriasa. Aceste puncte o reprezinta trei manastiri rupestre care formeaza un triunghi cu laturi aproximativ egale. Legendele spun ca aceste manastiri s–au fondat ca o continuitate a templelor de divinatie catre zeul geto-dacilor  Zamolxe.

  Printre case muntenesti frumoase si gradini bogate se strecoara sate cu case vechi si daramate si familii sarace de rromi. O zona usor accesibila insa putin cunoscuta. Adevaratele minuni sunt mai aproape decat credem.

  Calatoria catre triunghiul sacru al Daciei a inceput din Bucuresti, si ne-am indreptat spre judetul Dambovita. Intre Targoviste si Campulung se inalta in fata noastra muntii Piatra Craiului, in dreapta muntii Leaota, si in stanga se inalta muntii Iezer. Din Targoviste am mers spre comuna Dragomiresti apoi spre comuna Voinesti, spre comuna Malu cu Flori pana in comuna Cetateni. Primul punct energetic la care ne-am oprit a fost Schitul Negru Voda sau Cetatuia.

  Am poposit pe un mal al Dambovitei, marginit de multe gunoaie, si catei slobozi fara stapan, flamanzi si murdari, care faceau zeci de giumbuslucuri pentru un covrig. Trist. E o zona de incercare pentru temerarul care vrea sa atinga norii.  Ne-am indreptat spre platoul cu nori, unde in adanci timpuri isi avea salasul insusi zeul suprem al dacilor-Zamolxe. Drumul  nu este anevoios, si nici prea lung, insa recomand incaltaminte de munte, si haine comode pentru a face fata celor doar 2,5 km de drum care iti dau impresia ca escaladezi varfuri marete. La inceput drumul este strajuit de uriasi transformati in pietre, iar alaturi de vuietul barajului aflat pe partea dreapta,  ti se prinde in cap ideea ca te pregatesti sa urci intr-o alta lume.

  Picture 004_mod

  Poteci din pietre, placi metamorfice calcaroase siroinde, si urme de pasi in pamant care ne indruma spre salasul din varf.

  Picture 012_mod

   

  Drumul este asemanat cu cel al crucii lui Iisus fiind strajuit de 12 cruci de lemn, ce amintesc oamenilor ca orice obstacol e un semn de reusita, iar destinatia din final merita intotdeauna  efortul.

  Picture 021_mod

   

  Urcand aprope de varf am remarcat o stanca, unde ne-a spus ghidul se crede ca in urma cu cateva mii de ani ar fi fost locul de pustiire a unui sihastru al preotului dacilor Zamolxe. Se pare ca obiceiul retragerii in munti si salasluirea calugarilor in locuri retrase si greu accesibile este un obicei mult mai indepartat de era crestina, fiind o o traditie de meditatie si rugaciune a carei radacini se scurge in  miile de ani de dainuire dacilor pe aceste meleaguri.

  Picture 034_mod

  Am ajuns. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa urmez indicatorul catre cavalerul trac. Vroiam sa vad minunea ce a trecut peste capriciile vremii. Am surprinsa de biserica din stanca, si amenajarea izvorului din care picura apa doar in perioada dintre Izvorul Tamanduirii si data de 15 august cand se praznuieste Adormirea Maicii Domnului. Biserica noua s-a construit din lemn in stil maramuresean. Mai in varf se afla o cruce din lemn numita Crucea Dorintelor.

  Picture 065_mod

   

  Se vad si acum pasii in piatra a lui Negru Voda si a sotiei sale, considerati ctitorii  manastirii. Oamenii de stiinta spus ca aceste urme in piatra sunt pasii oamenilor din timpul migratiilor post-glaciare cand aceste roci care sunt lipite muntilor erau in plin proces de metamorfozare.

  Picture 056_mod

  Pestera lui Zamolxe se numeste acum Pestera Mosului, fiind decorata cu icoane. In stanca din spatele pesterii se afla o sculptura negativa reprezentand forma cavalerului trac, sculptura de peste 3500 de ani. Punct energetic unde cunoscatorii vin sa  se incarce pozitiv. Cand am ajuns las culptura erau  cativa oameni care asteptau la rand. O doamna mi-a spus ca nu toti oamenii simt energia locului. Trebuie sa-ti lipesti palmele  de sculptura, sa-ti pui fata pe stanca si sa astepti. Intr-un minut am simtit furnicaturi in palma. Daca stai mai mult incepi sa simti si in talpi. As fi vrut sa mai stau, dar mai aveam de ajuns in celelalte puncte ale triunghiului dacic. Vreau ca data viitoare sa stau mai mult timp si sa simt mai mult din spiritul locului.

  Picture 044_mod

  Cum am coborat in vale am mers pe o cotitura urmand un indicator catre pestera Sfantului Ioanichie de la Muscel a carui moaste se afa adapostite acum la schitul Negru Voda. Accesul la pestera se poate face doar cu o franghie, insa mi se pare riscant, si ma gandesc oare cum faceau fata oamenii din vechime la asemenea adrenalina.

  Din localitatea Cetateni am mers pe ruta comuna Stoenesti-Cotonesti-Namaiesti-spre manastirea cu aceiasi nume. Si aici biserica a fost construita intr-un mai vechi lacas rupestru. O maica ne-a oferit explicatii despre istoria locului. In biserica se afla o Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului zugravita de Sf.Apostol Evanghelist  Luca; Apostolul Luca a fost primul  care a pictat chipul Maicii Domnului,  zugravind primele 10 icoane.

  Picture 082_mod

  Se spune ca locul a fost redescoperit de Sfantul Apostol Andrei. Mergand prin Scitia sa propovaduiasca noua credinta s-a indreptat spre templele dacilor ca sa discute cu preotii de acolo. Insa nu a gasit pe nimeni, si ar fi spus : Nessun est-Nimeni nu este, de unde numele de Namaiesti. Nu stia oare ca dacii isi uitasera credinta? si intorsesera spatele lui Zamolxe, fiind aspru pedepsiti comform legendei prin cucerirea romana.

  Al treilea punct al triunghiului este manastirea Corbii de Piatra, din comuna Jgeaburi, cu  bisercia sapata intr-o stanca uriasa, ce pare a semana cu biserica rupestra Orheiul Vechi din Republica Moldova. Explicatii le-am primit de la un tanar credem noi ca frate, caci dupa port nu parea calugar; el ne-a spus ca manastirea a fost redecchisa la 23 iunie 1512 de Neagoe Basarab, avand  caracteristica unica a celor doua altare.

  Picture 159_mod

   

  Am ramas cu un dor pentru Cetatuia si vreau din nou sa urc pana sus. Romania este frumoasa, si trebuie pastrata curata si promovata atat in interiorul romanilor instrainiati turististic de Romania, cat si strainilor. Romania mea este inegalabila. Voi participa si cu poze din aceste locuri unice la concursul organizat pe Bucovina apa minerala in cadrul aplicatiei de pe Facebook Inegalabila Romanie .  Intra in aplicatie si arata tuturor locurile tale de suflet din Romania. Impreuna promovam Romania asa cum este frumoasa, unica,  milenara.

  Care sunt locurile voastre preferate din Romania ?

   

   

   

   

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>