• Un nou cabinet stomatologic in sectorul 6

    Cum s-a dezvoltat de-a lungul vremii tehnologia? Ce mituri existau? Cat de repede s-a conformat lumea cu noile descoperiri? In medicina lucrurile se schimba treptat, creand curente la nivel global. Aceasta stiinta a ingrijirii dintii a inceput din cele mai vechi timpuri, si sper eu va progresa in urmatoarele secole.

    Izvoarele istorice desemenaza primele dovezi ale preocuparii privind sanatatea dintilor undeva pe valea Indusului (pe teritoriul Indiei de astazi), Egipt, Liban(Imperiul Fenician), Grecia, nordul si sudul Italiei (prin civilizatia etrusca), si chiar pe teritoriul vechii Dacii. Apoi romanii au preluat datorita expansiunii lor invatamintele si tehnicile popoarelor cu care au intra in contact si chiar asimilat pe alocuri, imprastiind in toata Europa si nu numai,  primele invataminte ale medicinei dentare.

    In evul mediu lumea parca involuase, si preocuparile catre medicina au scazut. Cu timpul frizerii se odupau si de dinti, asta insemand ca in cazul infectiilor, pur si simplu scoteau dintii si masele, cea mai buna metoda pentru oprirea durerii, sau multi oameni faceau asta chiar acasa, fara nici un disinfectant, sau ustensile serioase. In vremuri mai recente lumea folosea alcoolul si diverse preparate din plante pe baza de alcool pentru a-si curate gura si a dezinfecta.

    Lumea a evoluat pe repede inainte si in anul 1873  s-a produs prima pasta de dinti, si in 1885 primul protootip de periuta electrica s-a inventat in SUA. Ca mai apoi in 1939 prima periuta de dinti electrica sa fie produsa in Elvetia.

    In vremurile moderne spalatul pe dinti face parte din ritulul zilnic a vietii, sau asa ar trebui sa fie. In plus tehnologia si progresul au facut ca toate metodele de tratament si preventiv sa fie accesibile tuturor.  Printre inventiile din medicina dentara utile in prezent este jucaria de indrepat dinti cum ii spuneau eu in coplarie, acel aparat dentar care face dantura dreapta si frumoasa. Aparatul dental s-a schimbat de la primul model incoace, dar cam aceiasi functie are. Din motive genetice dintii copiilor nu cresc intotdeauna drepti. Sunt intercalati, strambi, iar aceste aparate dentare devin o necesitate. Si acesta se creaza special pentru dantura fiecarui copil in parte, printr-un mulaj, fiind necesara o consultatie intr-un cabinet stomatologic.

    Dar si preventia si ingrijirea trebuie sa faca parte dintr-un stil de viata sanatos. Consumul de dulciuri, consumul excesiv de bauturi ce contin cafeina fac smaltul dintilor sensibil si ii schimba nuanta. Odata pe an este nevoie de un detartraj pentru a elimina petele de pe dinti, astfel acestea schimba textura dintelui, si duc la aparita cariilor. Daca mergi de doua ori pe an cel putin sa te vopsesti sau sau sa te tunzi, si saptamanal sa-ti faci unghiile? ce-ar fi sa te preocupi si de zambetul tau? De doua ori pe an o vizita la medicul stomatolog este importanta pentru indentificarea unor posibile afectiuni, si implicit tratarea acestora.

    Totul vine din interior: alimentatie, hidratre, dar si din exterior. Ca si pielea dantura trebuie intretinuta. Zambete sanatoase si luminoase nu apar ca peste noapte. E un semn al sanatati strasnice, dar si a unei ingrijiri pe masura. Ca sa punctez inca o data un aspect important: alcoolul, cafeaua, tutunul sunt inamici unei danturi sanatoase. Dependent? Atunci trateaza-ti daca nu obiceiul, atynci dantura, caci cu siguranta ai nevoie.

    Eu locuiesc in sectorul 6 de ceva vreme si am aflat de curand de un nou cabinet stomatologic in sectorul 6: Dental Praxis. Voi ati fost pe aici, sau ati auzit impresii de la cunoscuti?  Astept cu nerabdare comentarii sau recenzii. Si o saptamana plina de zambete!

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>